Companie chineză, lovitură de imagine în Marea Britanie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Compania chineză de asigurări Ping An a devenit cel mai mare acţionar al grupului bancar britanic HSBC, participaţia sa de aproape 12 miliarde de dolari demonstrând sporirea apetitului Chinei pentru investiţii externe.

Participaţia Ping An Insurance în HSBC a crescut la peste 7% după o mică achiziţie săptămâna trecută, arată un raport publicat luni. În decembrie, compania chineză de asigurări Ping An anunţase că investeşte aproximativ 5% în grupul bancar britanic.

Participaţia, deţinută de divizia de gestionare a averii aparţinând Ping An, este evaluată la 93,72 miliarde de dolari Hong Kong (11,97 miliarde de dolari SUA), pe baza preţului acţiunilor HSBC la închiderea şedinţei de marţi a Bursei de la Hong Kong.

Ping An a depăşit astfel BlackRock, cel mai mare gestionar de active din lume, care deţinea o participaţie de aproximativ 6,6% în HSBC, conform celor mai recente informaţii din octombrie. Reprezentanţii BlackRock nu au comentat informaţia.

A șasea bancă din lume

Investiţia reprezintă o lovitură de imagine pentru compania chineză. În trecut, HSBC a deţinut o parte importantă din Ping An, dar în 2012 şi-a vândut participaţia de 15,6% unui conglomerat controlat de miliardarul thailandez Dhanin Chearavanont, cu suma de 9,39 miliarde de dolari.

HSBC, a şasea mare bancă din lume în funcţie de capitalizarea bursieră, plăteşte dividende anuale generoase, echivalentul a aproximativ 6% din preţul acţiunilor sale. Din acest motiv, titlurile HSBC, tranzacţionate la Londra şi la Hong Kong, sunt atractive pentru investorii afectaţi de turbulenţele globale. Cu o prezenţă îndelungată în China, este de asemenea unu nume familiar pentru mulţi investitori chinezi.

HSBC a anunţat că salută decizia Ping An de a fi un investitor pe termen lung, cele două companii având o colaborare solidă de-a lungul timpului. Recent, publicaţia Financial Times (FT) a anunţat că HSBC ar putea deveni prima companie străină care se va lista în China, pe fondul noilor legături dintre pieţele bursiere din Londra (LSE) şi Shanghai.

Noua legătură dintre piețele bursiere

"Este o mişcare la care se lucrează de peste un deceniu, planurile de conectare dintre Londra şi Shanghai ar face din HSBC prima bancă care oferă certificate de depozit chinezeşti - titluri de valoare tranzacţionabile - care reflectă valoarea de bază a acţiunilor listate oriunde", informează FT.

Noua legătură dintre pieţele bursiere din Londra şi Shanghai ar putea permite investitorilor internaţionali să aibă acces la acţiunile companiilor chineze, iar investitorii din China ar putea cumpăra acţiuni listate la LSE.

"Planul de a oferi acţiuni HSBC la Bursa de la Shanghai este văzut ca o listare simbolică, după ani de planificare", susţine Financial Times, citând surse care dorit să-şi păstreze anonimatul. Un purtător de cuvânt al HSBC a declarat pentru CNBC, referindu-se la articolul din FT: "Studiem cadrul propus pentru listarea certificatelor de depozit chinezeşti, conform legăturii dintre pieţele bursiere din Londra şi Shanghai, dar nu putem face comentarii suplimentare în acest moment".

În prezent, acţiunile HSBC sunt listate la Hong Kong şi la Londra.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel