Din punct de vedere legal, notează Bloomberg, banii aparțin unora dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, în special companiilor americană JPMorgan Asset Management și britanică Schroders Plc. Suma exactă deținută în conturile rusești nu este dezvăluită. Interesant este că, numai cu câteva zile în urmă, JPMorgan Asset Management și-a anunțat clienții că societățile deținute în Rusia continuă să plătească dividende. După cum notează Bloomberg, până la data de 4 ianuarie, aproximativ 7,6 milioane de dolari erau blocate în conturile "C" ale companiei.
Contul "C" (de conversie) este destinat tranzacțiilor care presupun cumpărare și vânzare de valută străină pentru rubla rusă de către un nerezident.
East Capital a precizat că, în februarie, în conturile acestea speciale se aflau 13,8 milioane de dolari. Alexandra Morris, director de investiții la compania norvegiană Skagen AS, a declarat pentru Bloomberg că, înainte de operațiunea militară din Ucraina, compania deținea 9% din fond în acțiuni rusești.
GAM Investment Management a precizat că activele blocate "ar trebui date uitării”, deoarece chiar dacă piața financiară în sine încă există, când vine vorba de restituirea fondurilor sunt invocate ”sancțiunile, pentru că totul acum se reduce la sancțiuni”. Bloomberg notează că instituțiile financiare sunt destul de reticente a recunoaște prezența activelor rusești în portofoliile lor, în condițiile în care, în Ucraina, trupele lui Putin continuă să facă ravagii, dar și să sufere pierderi uriașe.
O serie de companii străine încearcă, totuși, să-și recupere măcar o parte din banii blocați în conturile rusești. Potrivit lui Grigori Marinichev, partener la firma de avocatură Morgan Lewis & Bockius, o opțiune ar putea fi transferul bancar în etape și în conturi similare deținute de investitori în țări definite de Rusia ca fiind prietenoase. Altă variantă poate fi transformarea conturilor ”C” în blocuri de titluri de valoare și vânzarea acestora către investitori împotriva cărora nu au fost impuse sancțiuni.
Anterior, guvernatorul Băncii Rusiei, Elvira Nabiullina, a refuzat, în timpul unei conferințe de presă, să dezvăluie suma exactă deținută în conturile bancare speciale pentru nerezidenți. Cu toate acestea, ea a precizat că suma de bani continuă să crească. În noiembrie 2022, Interfax a raportat că aceste conturi dețin peste 280 de miliarde de ruble (3,7 miliarde de dolari).
Citește și Războiul din Ucraina a umplut buzunarele companiilor din industria de apărare
Cei mai mari investitori în acţiunile din sectorul european al apărării cu expunere pe evenimentele din Ucraina sunt în principal companii americane. De exemplu, opt din primii 10 acţionari de la producătorul german de armament Rheinmetall sunt firme cu sediul în SUA, la fel cum este cazul pentru şapte acţionari la grupul italian de apărare Leonardo şi opt acţionari de la grupul britanic BAE.
Cu toate acestea, există şi analişti care sunt de părere că este puţin probabil ca performanţele solide din ultimul an să se repete. Robert Stallard prognozează că următoarele 12 luni vor fi "o perioadă dificilă pentru sectorul apărării" dat fiind faptul că "o mare parte din veştile bune sunt încorporate deja în acţiunile companiilor din sectorul apărării". "Dacă perspectiva economică globală va deveni mai puţin negativă", atunci investitorii ar putea să îşi îndrepte atenţia spre sectoarele mai bine poziţionate pentru a profita de pe urma revenirii, adaugă analistul....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.
Banca Naţională a comunicat...
Declarațiile președintelui ales...
O analiză a BERD pe această...
BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...
Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...
CEC Bank a sărbătorit în 24 noiembrie 160 de ani de la înființare, ani în...
O realitate care ridică semne...
Analistul economic Adrian...
În mod specific, compania este interesată de...
Una dintre cele mai mari și...
Confortul și funcționalitățile...
Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...
Invitat la interviurile DCNews,...
Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...
Vor dispărea aproximativ 5.000 de locuri de muncă, alte...
Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...
Kazahstanul intenționează să...
Cererea scăzută și concurența...
Călin Georgescu, câștigătorul...
Banca Națională a României a calculat valoarea leului...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...