Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
În toată Europa, în toată această perioadă, inclusiv în Marea Nordului, să știți că au avut probleme cu vântul. E foarte bună energia regenerabilă, dar atâta timp cât nu sunt capacități mari de stocare, ne uităm să vedem dacă bate vântul. Și în România, când avem producție de energie eoliană, avem export, când nu mai avem producție eoliană, automat trecem pe import”.
El a mai spus că, pentru iarna următoare, cotaţiile futures la gaze pe bursa de la Viena sunt la jumătate faţă de această iarnă, astfel că preţul gazelor va scădea şi în România, dar nu mai devreme de lunile februarie-martie anul viitor, odată cu punerea în funcţiune a conductei Nord Stream 2.
Întrebat ce se va întâmpla cu un consumator dacă într-o lună depăşeşte acest plafon de 200 de kWh, el a răspuns că se va face o regularizare la cinci luni.
Una dintre cauzele care au dus la creşterea preţurilor este preţul certificatului de emisii de carbon, care a crescut de la 15 euro anul trecut, la peste 60 de euro în acest an.
Virgil Popescu dă vina pe piețele externe pentru facturile uriașe la energie
"Când toată UE şi-a asumat reducerea emisiilor cu 55% până în 2030 şi neutralitatea până în 2050, acest lucru presupune o schimbare de paradigmă a întregului sistem energetic, inclusiv în România", a arătat Virgil Popescu.
De asemenea, ministrul energiei a menționat că un alt factor care a dus la majorarea prețurilor la gaze și electricitate este creșterea cererii, în urma revenirii post-COVID.
”Piața românească este cuplată cu piețele europene și va fi cuplată și cu Bulgaria și Grecia. Vorbim de o piață interconectată la nivel european. Avem capacități de interconectare. Mai există, în schimb, gâtuiri între Austria și Ungaria, care face ca o parte din energie din Marea Nordului să nu poată să ajungă în capătul rețelei, cum este România. Prin conectarea cu Bulgaria și Grecia, România nu va mai fi ultima țară cuplată la limita acestei piețe”, a mai spus Virgil Popescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...