O regulă, de fapt, o excepție de la regula de bază, care se aplică începând cu luna august. Cinci zile plătite, restul de nouă zile rămân, pur și simplu, neplătite.
„Prin excepție (...), indemnizația (...) se suportă pentru o perioadă de 5 zile din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS - n. red.), în cazul în care se instituie măsura carantinei la întoarcerea pe teritoriul României, pentru o persoană care s-a deplasat în interes personal într-o zonă în care la momentul deplasării exista epidemie, risc epidemiologic sau biologic, cu un agent înalt patogen (...)”, prevede Ordonanța de urgență a Guvernului 74/2021, regula aplicându-se efectiv de la 1 august 2021.
În mod normal, legislația prevede că, dacă o persoană intră în concediul de carantină, indemnizația aferentă este suportată integral din banii statului, indiferent de perioadă.
Pentru a clarifica lucrurile, Avocatnet a cerut un punct de vedere din partea Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), care a precizat că, începând cu a șasea zi, obligația de plată a indemnizației nu mai aparține nimănui - nici angajatorului, nici statului. Prin urmare, salariatul respectiv nu mai este plătit deloc pentru celelalte nouă zile de concediu de carantină.
„... indemnizaţia pentru carantină se suportă (...) numai pentru primele cinci zile din respectivul concediu medical, pentru restul de zile necalculându-se și neplătindu-se indemnizație de carantină. Potrivit actelor normative în vigoare nu există obligaţia plăţii indemnizaţiei pentru carantină de către angajator începând cu a şasea zi de concediu medical”, a explicat Biroul de presă al CNAS.
Citește și Concediul medical. Cum se obține după modificarea recentă a regulilor
Lucrurile se schimbă însă când salariatul se deplasează într-o țară cu risc epidemiologic în interes de serviciu. În acest caz, la revenirea în România, angajatul este plătit pentru toate cele 14 zile de carantină. „În situația în care persoana care primește decizie de carantină în urma deplasării din dispoziția angajatorului într-o astfel de zonă, indemnizația pentru concediul medical aferent se suportă potrivit reglementărilor generale, adică integral din bugetul FNUASS / bugetul instituției, după caz”, au adăugat cei de la CNAS.
Conform preambulului ordonanței, vorbim de o măsură prin care se vrea „penalizarea” persoanelor care se expun de bunăvoie unui risc de infectare, având în vedere că statul trebuie să le plătească atât cât stau în concediul de carantină, iar resursele sunt limitate.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...