În primul rând, pentru a obține un concediu medical, un angajat trebuie să facă dovada că este asigurat în sistemul public prin prezentarea adeverinței de salariat eliberată de angajator, document ce precizează, printre altele, numărul total de zile de concediu medical de care a beneficiat în ultimele 12 luni.
Conform Ordinului comun al Ministerului Sănătății și al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr. 1.398/729/2021, concediul medical pentru incapacitate temporară de muncă (pentru boli obișnuite) va fi acordat în cel puțin două etape. Concediul medical poate avea o durată inițială maximă de patru zile - dacă este semnat de medicul de familie, sau de 15 zile - dacă este eliberat de un medic specialist.
Înainte de a elibera documentul, medicul curant trebuie să întocmească un plan de urmărire a evoluției bolii, ce conține două etape de evaluare:
1. se face o evaluarea inițială, se stabilesc indicațiile medicale, se emit bilete de trimitere pentru diverse investigații sau chiar internare în spital, se stabilește durata concediului medical inițial și se face programarea pentru evaluarea ulterioară.
2. urmărirea evoluţiei bolii care a determinat incapacitatea temporară de muncă, vor fi notate în planul de urmărire date legate de reevaluarea clinică, de indicațiile medicale din această fază, de prelungirea concediului medical și de justificarea acestei măsuri.
Dacă incapacitatea de muncă persistă, fiind necesară eliberarea unui alt certificat, concediul medical în continuare poate avea o durată de maximum șapte zile, dacă este eliberat de medicul de familie, sau de până în 30 de zile, dacă pe document se află semnătura unui medic de specialitate.
Citește și Concediul medical. SANCȚIUNI uriașe. Au intrat deja în VIGOARE
Totuși, acest concediul medical în continuare se acordă doar în urma unei reevaluări a stării de sănătate. Astfel, dacă nu se prezintă pentru reevaluare, concediu medical încetează automat și nu mai poate fi prelungit pentru aceeași afecțiune care a dus la acordarea certificatului inițial, scrie Avocatnet. Același lucru se întâmplă și dacă pacientul se prezintă la medic și se constată îmbunătățirea situației.
Important de știut este că numărul total de zile de concediu medical pentru incapacitatea temporară de muncă ce pot fi acordate de către medicul de familie a fost redus, de la 30, la 28 de zile într-un an calendaristic. După ce a fost atinsă această limită, acest tip de concediu pot fi acordat doar de către medicii specialiști.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...