Concediul medical pentru carantină sau izolare. Cum se calculează
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este bine de știut
Este bine de știut
Autoritățile au modificat valoarea indemnizației acordată persoanelor asigurate pe perioada concediului medical pentru carantină sau izolare. Dacă până acum era vorba despre 75% din baza de calcul stabilită conform articolului 10, acum respectiva indemnizație reprezintă 100% și este suportată integral din bugetul statului.

Cu alte cuvinte, conform Ordonanței de urgență nr. 158/2020, angajatorul nu mai împarte costul indemnizației cu statul. Neschimbată a rămas însă baza la care se aplică procentul de 100%. Există mai multe situații.

Astfel, în cazul în cazul salariaților, baza de calcul este media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar, pe baza cărora se calculează contribuția asiguratorie pentru muncă.

Dacă vorbim de persoane care beneficiază de șomaj, dar nu se șomajul tehnic, baza de calcul reprezintă media veniturilor brute lunare reprezentând indemnizație de șomaj, din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar. 

Citește și Anunț IMPORTANT pentru angajații trimiși acasă din vina altora

În sfârșit, în cazul celor care se asigură voluntar pentru concedii medicale, precum un PFA, baza de calcul se determină ca medie a veniturilor asigurate, înscrise în contractul de asigurare, din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe țară lunar.

De menționat că acest concediu pentru carantină și indemnizația aferentă se acordă asiguraților cărora li se interzice continuarea activității, ce nu poate fi efectuată de la domiciliu, din cauza unei suspiciuni asupra unei boli contagioase, pe durata stabilită prin certificatul eliberat de direcția de sănătate publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel