Constanța va avea o nouă centrală pe gaz. Contractul, semnat la Palatul Victoria
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Constănțenii vor beneficia de o nouă centrală pe gaz
Constănțenii vor beneficia de o nouă centrală pe gaz
Oraşul Constanţa va beneficia de o finanţare de 86 de milioane de euro, prin PNRR, pentru realizarea unei centrale noi pe gaz, care să asigure energie termică, dar şi electrică.

Un contract în acest sens a fost semnat miercuri, la Palatul Victoria, de ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, în prezenţa premierului Nicolae Ciucă.

"Este un proiect care se va concretiza în producerea energiei electrice şi energiei termice şi sunt convins că cetăţenii din Constanţa aşteaptă de mult această decizie, ţinând cont de problemele pe care autorităţile locale din Constanţa le au în asigurarea termiei. Vorbim de o infrastructură veche şi energofagă", a explicat prim-ministrul.

El a menţionat că este vorba despre un contract în valoare de 111 milioane de euro, dintre care 86 de milioane de euro sunt fonduri asigurate prin PNRR.

"Se va pune în funcţiune o centrală nouă pe gaz, mult mai eficientă şi care va asigura, aşa cum spuneam, atât energie, cât şi agent termic pentru cetăţenii din municipiul Constanţa. Dincolo de acest deziderat, este şi acela al îndeplinirii unui jalon important din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Practic, prin activitatea de astăzi şi ceea ce vom aproba astăzi în şedinţa de Guvern, asigurăm îndeplinirea tuturor jaloanelor din PNRR, astfel încât să putem, în termen foarte scurt, să înaintăm cererea de plată numărul doi", a spus premierul.

Potrivit lui Ciucă, proiectele din domeniul energiei trebuie să aibă o "coerenţă susţinută".

"Sunt o serie întreagă de alte măsuri pe care trebuie să le luăm pentru implementarea asumărilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi, desigur, asumărilor la nivel naţional în ceea ce priveşte tranziţia verde şi asigurarea de noi surse de energie", a indicat prim-ministrul. 

Citește și:

Virgil Popescu: Nu se închide nicio termocentrală, rămân acolo în rezerva tehnică până în anul 2030

Termocentralele nu se închid ci, prin Legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, unde rămân până în 2030, a precizat ministrul Energiei, Virgil Popescu, vineri, la briefingul de la finalul şedinţei de Guvern.

"Deci, nu se închide nicio termocentrală. Am mai spus acest lucru, spun încă o dată acest lucru: termocentralele nu se închid. Termocentralele, prin Legea decarbonării, intră într-o rezervă tehnică, rămân acolo în rezerva tehnică până în anul 2030. Vorbim de un program de restructurare al Complexului Energetic Oltenia, un program în care guvernele din 2020, 2021, 2022 au băgat până acum un miliard de euro pentru a ajuta compania să iasă dintr-o situaţie în care era în pragul falimentului. Vorbim de încă un miliard de euro aprobaţi deja pentru modernizare, trecere de la cărbune la gaz. 1.325 de megawaţi de energie pe bază de gaz vor fi puşi în funcţiune până la finalul programului de restructurare, 747 de megawaţi energie regenerabilă. (...) Deci nu vorbim de nicio închidere. N-are rost să vorbim de acest lucru. Iar în PNRR nu vorbim de închidere. Este preluat programul de restructurare a Olteniei, nu este nimic în plus în PNRR faţă de programul de restructurare. Iar în legea decarbonării tocmai ce s-a statutat acest lucru cu rezerva tehnică", a explicat Virgil Popescu.  Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...


pixel