Consumatorii americani, pradă pesimismului. Ultimele cifre sunt îngrijorătoare

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
O stare de spirit deloc încurajatoare
O stare de spirit deloc încurajatoare
Problema este încrederea consumatorilor, care s-a dus de-a dura. 

Încrederea consumatorilor din Statele Unite a scăzut, în luna aprilie, mai mult decât se estima inițial, în special sub efectul încrederii pe termen mediu și a temerilor legate de recesiune, arată indicele publicat marți de Conference Board.

Indicele general a coborât la 101,3 puncte, de la 104 puncte în martie, mult sub cele 104,1 așteptate de analiști, potrivit consensului publicat de briefing.com.

"Deși consumatorii rămân relativ încrezători în ceea ce privește condițiile actuale, așteptările lor lasă de dorit și este în scădere, ceea ce indică un risc de recesiune pe termen scurt", a comentat Ataman Ozyildirim, director senior de cercetare economică la Conference Board, citat în comunicatul dat publicității. În detaliu, indicele referitor la situația economică actuală este în creștere la 151,1 puncte, față de 148,9 puncte cu o lună înainte.

În schimb, indicele care măsoară perspectivele economice a scăzut de la 74 de puncte în martie la 68,1 puncte în aprilie, foarte de parte de pragulsub pragul de 80 de puncte, "un nivel corespunzător recesiunii", a precizat Conference Board. "Datele actuale sunt cu mult sub nivelurile de dinaintea pandemiei, dar rămân, totuși, pe o tendință pozitivă față de minimele recente", a declarat într-o notă Rubeela Farooqi, economist-șef la HFE.

Inflația continuă să încetinească

"Inflația ridicată și creșterea costurilor de împrumut rămân vânturi frontale pentru consumatori. Cu toate acestea, o piață puternică a locurilor de muncă și o putere de cumpărare sporită, cu presiuni reduse asupra prețurilor, ar trebui să sprijine gospodăriile", a spus Farooqi. Inflația continuă să încetinească în SUA, ajungând în martie la 5% în ritm anual, cel mai scăzut nivel din ultimii aproape doi ani, potrivit indicelui IPC publicat la jumătatea lunii aprilie.

Însă Rezerva Federală (Fed) favorizează o altă măsură, indicele PCE, ale cărui cifre pentru luna martie vor fi cunoscute vineri și la care unii oficiali se așteaptă în continuare să fie peste 4%. Această cifră este încă prea mare în raport cu obiectivul său de 2%, ceea ce ar putea să o împingă să majoreze din nou ratele, cu un impact negativ, dar intenționat, asupra capacității de împrumut a gospodăriilor și întreprinderilor.

Citește și Despre China. Secretarul Trezoreriei SUA dezvăluie scopul Washingtonului

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel