Controversă cu pensiile militare. Ciolacu: Cum să punem în aplicare așa ceva, ca să distrugem armata română?

Autor: Delia Gheață
Data actualizării:
Data publicării:
Ciolacu: Agricultura românească a primit din 2015 fonduri europene de peste 20 de miliarde de euro
Ciolacu: Agricultura românească a primit din 2015 fonduri europene de peste 20 de miliarde de euro
EXCLUSIV
Marcel Ciolacu, liderul PSD, a vorbit, în cadrul interviurilor DCNews, despre reducerea cheltuielilor statului, dar și despre pensii speciale, dar și cele ocupaționale, din perspectiva prevederilor din PNRR. 

Dacă în PNRR scrie că trebuie majorate taxele și impozitele, în PNRR nu scrie că și statul trebuie să-și reducă din cheltuieli? ”Ba da și este normal. Iar am avut niște discuții, sper că nu deranjez, pentru că sunt, totuși, niște discuții instituționale, dar nu intru în fondul lor. Sunt niște discuții foarte aplicate cu reprezentanții Băncii Mondiale, care de foarte multe ori a ajutat România și statul român, companiile românești cu asistență pe domenii. Categoric trebuie începută o reformă în interiorul statului român”, a spus liderul PSD, Marcel Ciolacu. 

”Păi nu s-a început încă?”, a întrebat jurnalistul Bogdan Chirieac. ”Nu. Deocamdată s-au blocat acele angajări peste tot și am avut o discuție aplicată pe aceast subiect cu premierul”, a răspuns invitatul din platoul interviurilor DCNews. 

Numai în România s-a găsit un deștept

Dorind să lămurească lucrurile, Bogdan Chirieac a întrebat dacă de vină pentru creșterea taxelor și impozitelor este USR-ul pentru ce a scris în PNRR. ”În PNRR s-au scris multe tâmpenii și multe lucruri pe care nu le cerea nimeni. Este o boală românească de a cere mereu lucruri. Am văzut că se fac tot felul de calcule: 9,4%, ar trebui să crească 2,7%! Nu e nicăieri trecut un procent din PIB pentru pensii. În nici un stat european. Numai în România s-a găsit un deștept să treacă acest procent. O să mergem la Bruxelles să discutăm acest lucru. Dar eu nu pot să accept un procent pentru 50 de ani de acum înainte. Știu eu cum se va face distribuția capitalului în viitor, în interiorul unui stat? Este acum o distribuție a capitalului, este adevărat că în zona de capital privat este mai mare distribuția decât în zona socială și administrativă. Acesta este adevărul în România. Dar suntem, totuși, în niște limite europene. Poate viitorul va fi ca în zona socială să ajungi la un capital de 60% din costrucția PIB-ului. Păi eu ce fac? Limitez progresul? Adică trendul va fi într-un fel în toată lumea, dar în România nu putem, pentru că am trecut în PNRR”, a spus liderul PSD.

S-au trecut și pensiile ocupaționale 

”În PNRR este trecută și desființarea pensiilor speciale?”, a întrebat Bogdan Chirieac. ”Este , este jalon până la sfârșitul acestui an”, a răspuns Marcel Ciolacu. Și a precizat: ”Nu desființarea, ci găsirea unei formule, dar cei de la USR, o spun cu toată dragostea, au trecut și pensiile ocupaționale, respectiv zona de armată și zona Ministerului de Interne. Când vine să se pună în aplicare, noi avem un război la granița cu România. România fiind statul cu cea mai lungă graniță, de 650 de kilometri, cu Ucraina. Cum să punem în aplicare noi așa ceva, ca să distrugem armata română? Vom găsi soluțiile cele mai bune, nu ne putem lua după inconștienți. Avem anumite informații în acest moment, am făcut un draft întreg pe plafoane, nenominal, pe număr de câți pensionari se încadrează în diferite pensii, ce reprezintă din pensie contribuția, ce reprezintă anumite facilități pentru că ai avut anumite demnități și vom veni cu o soluție echilibrată. Vremea aia din Parlament când veneai cu propuneri de distrugere doar ca să dai bine la public, a apus. Este momentul de a găsi soluții responsabile și adaptate exact cerințelor societății românești”, a asigurat politicianul român. 

Ce facem cu majorarea pensiilor, în condițiile în care unii economiști vorbesc de o creștere a inflației la 20%? Orice mărire s-ar anula, practic, în acest caz. Află ce a răspuns Marcel Ciolacu urmărind întreg interviul. 

Youtube video image

Când trebuie majorat salariul minim 

Între timp, prezent la un eveniment organizat de Consiliul Național al IMM-urilor, Marcel Ciolacu a declarat că salariul minim trebuie majorat de la 1 ianuarie, pentru că, în caz contrar, migrația forței de muncă va continua către alte zone, spune Marcel Ciolacu: „Trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forță de muncă”.

”Din punctul meu de vedere, ele trebuie majorate de la 1 ianuarie. Vedem ce se întâmplă și în celelalte state europene, este o bătălie pe forța de muncă. Trăim cu toții în Uniunea Europeană și există o migrație a forței de muncă. Fără să mărim salariul minim pe economie, migrația va continua către alte zone. Deci trebuie să intervenim, nu putem doar să ne plângem că nu avem forță de muncă sau să căutăm soluții nu neapărat adecvate pentru a menține forța de muncă. Trebuie să intrăm într-o normalitate”, spune Marcel Ciolacu, întrebat dacă ar fi de acord cu o majorare a salariului minim, dar nu de la 1 ianuarie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...


pixel