Controversă cu pensiile și ajutoarele de la stat. Elena Cristian: Mi se pare cinic să nu dai nicio siguranță pensionarilor
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Elena Cristian spune că are această informație
Elena Cristian spune că are această informație
Elena Cristian, analist financiar, a vorbit despre o posibilă nouă creștere a pensiilor mici cu doar 6%, plus alte ajutoare de la stat.

În contextul unei noi discuții vehiculate în spațiul public, cum că pensiile ar crește cu un procent de doar 6%, iar restul de bani ar fi sume temporare reprezentând ajutoare, precum card/tichete sociale, dar și tema că pensiile nu se pot mări la fel, cu același procent, la toate categoriile, din cauza specialilor, analistul DC Business Elena Cristian a spus: 

”Întotdeauna, în ultimii 30-32 de ani, strategia dezbină și cucerește a dat roade. Și de această dată, a fost aplicată pe toate categoriile. Când au fost luate decizii importante a fost aplicată mereu. Și acum chestiunea cu pensiile speciale este băgată în față. De fapt, de când există aceste pensii speciale se câștigă mandate...”, a spus Elena Cristian.

”Noi, jurnaliștii, avocații, specialiștii spunem că retroactiv aceste pensii speciale nu pot fi desființate, pentru că ele au fost date pe baza unor legi, în Parlamentul României. Nu pot face asta retroactiv. Sigur că pot schimba legislația de acum încolo, dar nu au de gând și nu o vor face. Din când în când mai apar diverse speciale pentru alte categorii de la stat, diverse bonusuri ș.a.m.d. Și acum a venit această variantă de majorare a pensiilor mici”, a declarat Elena Cristian.

”Cu privire la aceste ajutoare, nu știi dacă te poți baza pe ele, dacă va fi alimentat cardul și luna viitoare. Și cum stabilești acel prag? Cel care avea 1500 lei pensie primea ajutor, iar cel cu 1501 lei nu primea ajutor. Evident că prima categorie se ducea la o sumă mult mai mare decât cel cu 1501 lei. Mi se pare cinic să analizezi astfel, mi se pare cinic să nu dai nicio siguranță pensionarilor, pentru că aceste ajutoare ar putea dispărea, vine alt guvern, câștigă altcineva alegerile, iar oamenii nu vor mai primi acești bani, iar pensiile vor rămâne la fel de mici, cele mai mici din Europa”, a spus Elena Cristian, într-o intervenție telefonică la România TV, potrivit DCNews.

Noua Lege a pensiilor schimbă totul. Ce se întâmplă cu punctul de pensie

Pensiile trebuie să crească toate cu acelaşi procent, şi nu diferenţiat, a declarat Daniel Baciu, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3 CNN. Potrivit aprecierilor sale, pensiile românilor trebuie să crească din prima zi a anului viitor, la fel ca și majorarea punctului de pensie. În ceea ce privește punctul de pensie, șeful CNPP crede că ar trebui să fie unul fix, pentru toți pensionarii, și nu diferențiat. 

"Casa Națională de Pensie este o instituție tehnică de aplicare a legislației în vigoare și aceasta este una dintre ipotezele de lucru în momentul de față vehiculate. Așteptăm cu toții ca să se ia o decizie în perioada imediat următoare, astfel încât să reușim noi, ca instituție tehnică de aplicare a legislației, să implementăm această majorare a pensiilor. 

Prima măsură 

Vreau să fac o precizare. În primul rând, noi trebuie să creștem pensiile tuturor beneficiarilor noștri, pensionarii, și trebuie să creștem valoarea punctului de pensie. Aceasta este prima măsură pe care trebuie neapărat și care se impune de la 1 ianuarie 2023”, a spus Daniel Baciu.

El a precizat că ”sunt măsuri complementare cele cu privire la majorarea acelor pensii, a unor persoane care sunt defavorizate, dar se impune în primul rând majorarea punctului de pensie.  În primul rând, aș vrea încă o dată să precizez acest lucru, trebuie să majorăm toate pensiile din sistemul public de pensii. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel