Mai este România atractivă pentru investitorii străini? Date oficiale
5.588 de societăţi cu capital...
Un proiect de lege privind aprobarea realizării autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş, numită Autostrada Unirii, a fost aprobat miercuri de Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional.
''Autostrada Târgu Mureş-Iaşi-Ungheni poate fi eligibilă pentru cofinanţare din Fondurile europene structurale şi de investiţii, având în vedere faptul că este situată în reţeaua TEN-T de bază şi este totodată parte a Master Planului general de transport. Mai mult decât atât, accesibilitatea regiunii de nord-est a României este foarte importantă, zona urbana Iaşi este cea mai populată din Romania, după capitala Bucureşti'', a precizat oficialul european.
În context, Corina Creţu a subliniat că investiţiile în infrastructura de transport a Uniunii Europene se axează pe finalizarea reţelelor transeuropene de transport (TEN-T) şi că statele membre au căzut de acord să finalizeze părţile centrale şi globale ale acestora până în 2030, respectiv 2050.
''Ar fi de dorit să se dea prioritate investiţiilor care primesc fonduri nerambursabile din Fondul European de Dezvoltare Regională şi Fondul de Coeziune şi care vizează construirea secţiunilor româneşti ale coridoarelor TEN-T, în special construirea secţiunilor transcarpatice nefinalizate. În acest sens, merită să i se acorde o atenţie specială Moldovei, care este o regiune situată la graniţa externă a Uniunii Europene. De asemenea, această regiune este slab conectată la celelalte regiuni ale ţării, la vest (Transilvania) şi la sud (Bucureşti şi Constanţa)'', a subliniat Corina Creţu.
Potrivit acesteia, în conformitate cu principiul gestiunii partajate a fondurilor structurale şi de investiţii europene, autorităţilor române le revine sarcina de a selecta proiectele, de a pregăti cereri de finanţare, respectiv proiecte solide şi de a le trimite spre aprobare serviciilor Comisiei Europene, în cazul proiectelor majore, al căror cost total depăşeşte 75 milioane euro.
''Este responsabilitatea autorităţilor române să pregătească un proiect în acest sens, inclusiv un studiu de fezabilitate obiectiv, care să poată recomanda dacă o conexiune rutieră ar trebui să fie sub forma unei autostrăzi sau a unui drum expres; ce traseu ar trebui sa aibă şi dacă toate acestea ar trebui să se realizeze într-un termen scurt, mediu sau lung, ţinând cont de asemenea de fondurile disponibile''. ''Serviciile Comisiei (DG REGIO) nu au primit încă o cerere de finanţare pentru acest proiect'', a spus comisarul european.
Deoarece fondurile UE disponibile sunt limitate, atât România, cât şi Comisia Europeană au responsabilitatea de a acorda prioritate acelor investiţii care au cel mai bun raport calitate-preţ, dar şi cel mai mare impact, a mai spus oficialul european.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
5.588 de societăţi cu capital...
Paul Anghel, directorul ANPC,...
Canada accelerează eforturile...
Liderii Partidului Popular...
China anunță măsuri pentru dezvoltarea provinciilor...
Elementele rare sau pământuri...
Vinurile roșii franțuzești...
Grupaj de ştiri.
Autorităţile bulgare vor...
Stabilirea cestui record a fost...
Peste 86.000 de tone de nisip...
Ministerul Dezvoltării a...
Sunt în joc foarte mulți bani.
La sfârșitul anului trecut, China a dezvăluit nu unul,...
Astăzi analizăm subiecte care provoacă dezbateri și aduc...
Criză energetică în...
Polonia își începe mandatul cu...
Despre ceasul Chanel J12 X-Ray...
Comisia Europeană transmite că...
Banca Națională a României a...
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe...
Prețul gazelor în Europa a...
Este ultimul raport elaborat de...
Diferențe majore față de prima zi a anului!
Bursa de Valori București (BVB) a deschis vineri...
Trei giganți din domeniu au primit misiunea de a...
Dar speranța moare ultima!