COVID-19. ADEVĂRUL despre vitamina D. Concluzia, surprinzătoare
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Nu există dovezi științifice
Nu există dovezi științifice
Consumul unei mari cantităţi de vitamina D nu ajută la prevenirea bolii provocate de virusul SARS-CoV-2 și nici ca element al unei scheme de tratament a bolii COVID-19, arată un studiu internaţional publicat în BMJ, Nutrition, Prevention and Health şi citat de EFE.

Studiul, realizat de cercetători din Marea Britanie, Europa şi SUA, avertizează împotriva consumului în cantitate mare a suplimentelor de vitamina D, subliniind că nu există dovezi ştiinţifice care să demonstreze că această vitamină poate fi benefică pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus.

Vitamina D este un hormon pe care îl produce pielea la expunerea la soare şi ajută la reglarea cantităţii de calciu şi fosfat din corp, necesare pentru bună sănătate a oaselor, dinţilor şi a muşchilor.

"Un nivel adecvat de vitamina D în corp este crucial pentru sănătatea noastră, un nivel prea scăzut poate duce la rahitism sau la dezvoltarea osteoporozei, dar o cantitate prea mare poate duce la o creştere a nivelului de calciu în sânge, ceea ce ar putea fi dăunător", a avertizat Sue Lanham-New, responsabilă la Department of Nutritional Sciences al Universităţii din Surrey şi principala autoare a studiului.

Totul a pornit de la două lucrări de specialitate, ai căror autori afirmau că doze mari de vitamina D (peste 4000IU/d) ar putea reduce riscul îmbonăvirii de COVID-19 şi trata cu succes noul coronavirus. Grupul de cercetători  au studiat baza ştiinţifică a acestor afirmaţii. După ce au trecut în revistă literatura de specialitate, experții au ajuns la concluzia că nu există nicio bază ştiinţifică care să sprijine teoria că ingerarea unor doze mari de vitamina D poate fi benefică împotriva virusului.

Citește și Covid-19. Suplimentele alimentare pot perturba sistemul imunitar

Cercetătorii cred, de asemenea, că nu există o legătură fermă între consumul de vitamina D şi rezistenţa la infecţiile căilor respiratorii. Totuşi persoanelor care ies puţin la aer liber sau sunt obligate la izolare şi nu pot sta la soare (de unde organismul îşi procura vitamina D), li se recomandă să ia suplimente cu această vitamină, dar sub recomandările stricte ale ghidului Public Health England.

Acest ghid de sănătate recomandă suplimente de vitamina D de 10 micrograme pe zi în lunile de iarnă, între octombrie şi martie, sau pe toată perioada anului dacă expunerea la lumina soarelui este limitată. Nivelul de vitamina D poate fi completat şi prin diferite alimente, precum peştele, carnea roşie, gălbenuşul de ou şi cerealele.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

UE începe să lucreze la noile sancțiuni împotriva Iranului

Mai multe state membre ale UE au cerut extinderea...

UE vrea ratificarea unui tratat împotriva pescuitului abuziv

Uniunea Europeană și guvernele a 13 țări au îndemnat...

FMI încearcă să calmeze "optimismul exagerat" al pieţelor

Fondul Monetar Internaţional a transmis un avertisment...

Bulgari a dezvăluit cel mai subțire ceas din lume VIDEO

Poate una dintre trăsăturile specifice sau ciudățeniile...

Ceasurile elvețiene iau cu asalt India

Producătorii de ceasuri elvețieni lansează un atac...

PANZANI dorește să intre la Bursa de Valori din Amsterdam

Fondul de investiții CVC a anunțat că vrea să se alăture...

Băncile europene cer să fie declarate sectoare strategice

Băncile europene fac un apel către Uniunea Europeană...

Cum pot fi lansate noi cazinouri în România?

În jocurile de noroc, concurența este un element...


pixel