Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În luna aprilie, în spitalul din Câmpina, în care înainte de pandemie erau internaţi în jur de 1000 de pacienţi lunar, erau doar câţiva pacienţi cu Covid. Pe 22 mai, Mediafax a scris despre unitatea sanitară în care atunci 70 de medici şi 200 de asistente tratau numai 18 pacienţi cu Covid. Dar au fost perioade în care acolo a fost tratat şi un singur pacient infectat.
Dr. Călin Tiu a explicat că nimeni nu a făcut nicio greşeală de întocmire a acestui deviz. Acesta conţine sumele cheltuite pentru pacient pe alimentaţie, tratament, investigaţii, dar şi toate celelalte cheltuieli pe care le are spitalul, împărţite pe numărul total de cazuri din spital. Aşa se fac calculele, conform legii.
Aşadar suma despre care-ţi spuneam mai sus nu reprezintă direct cheltuiala pe care spitalul a avut-o cu pacientul. De exemplu, în deviz scrie că, pentru mesele pacientului s-au cheltuit 49 de lei, pentru medicamente 43, şi cu analizele 172 de lei. Restul până la suma de 168.262 de lei sunt cheltuieli cu plata personalului medical, al celui de întreţinere, pază, energie, utilităţi.
Arafat: Nu mai sunt locuri libere la ATI pentru bolnavii covid
„În perioada aprilie – mai au fost mult mai puţini pacienţi decât în mod obişnuit. Dacă noi externăm acum circa 1.000 de pacienţi pe lună, au fost lunile astea de început în care au fost pacienţi foarte puţini. Şi dacă sunt 10 pacienţi în spital, şi dacă sunt 300, toţi angajaţii îşi primesc salariile, toate cheltuielile de spital sunt achitate, şi sunt mai mari în perioada asta, pentru că avem costuri foarte mari cu detergenţii, cu dezinfectantele, cu materialele de protecţie”, a explicat Dr. Călin Tiu, managerul Spitalului Municipal din Câmpina.
Aceste devize reflectă de fapt efortul sistemului de sănătate de a ţine aceste spitale în funcţiune, pentru un număr mic de pacienţi. Asta în timp ce alţi pacienţi cu alte boli decât CVOVID-19, deloc puţini, au fost nevoiţi să caute ajutor la alte spitale, sau, mai grav, nu au mai avut deloc acces la tratamente, deşi plătesc la fondul de asigurări de sănătate, aşa cum faci şi tu.
La Spitalul Municipal de Urgenţă Caransebeş, spital suport COVID, cei mai mulţi pacienţi internaţi aici au fost asimptomatici sau au avut forme uşoare şi medii. Cu toate acestea, spitalul a cheltuit pentru tratarea lor, în medie, 3.000 de lei pe zi pentru o singură persoană. Cei mai mulţi bani se duc pe echipamente de protecţie şi dezinfectanţi.
„O zi de spitalizare, însemnând tratament medicamentos după scheme indicate de tratament, se duce undeva la 2.500-3.000 lei pe pacient.(...) Dacă s-ar ajunge la Terapie Intensivă, costurile s-ar duce undeva la 10.000 de lei”, a declarat Adrian Cican, fost manager al Spitalului de Urgenţă Caransebeş.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...