COVID-19. Ce se întâmplă cu IMUNITATEA. Optimism rezervat în rândul cercetătorilor

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cercetătorii caută răspunsuri în continuare
Cercetătorii caută răspunsuri în continuare
Un studiu cheie din Marea Britanie, a constatat că „imunitatea celulară” la virusul pandemic SARS-CoV-2 este prezentă și după șase luni la persoanele care au avut COVID-19 ușor sau asimptomatic - sugerând că ar putea avea un anumit nivel de protecție pentru cel puțin un timp.

Oamenii de știință care au prezentat concluziile, provenind de la 100 de pacienți non-spitalizați cu COVID-19 din Marea Britanie, au declarat că sunt „liniștitoare”, dar nu înseamnă că, în cazuri rare, oamenii nu pot fi infectați de două ori cu boala, notează Reuters.

„Descoperirile noastre ne fac să fim prudent optimisti cu privire la puterea și durata imunității generate după infecția cu SARS-CoV-2, acest lucru fiind doar o piesă a puzzle-ului”, a spus Paul Moss, profesor de hematologie la Universitatea Birmingham din Marea Britanie, care este unul din conducătoirii studiului.

„Încă mai avem multe de învățat înainte de a avea o înțelegere deplină a modului în care funcționează imunitatea la COVID-19.”

Experții care nu au fost implicați în mod direct în studiu au afirmat că rezultatele acestuia sunt importante și ar adăuga un număr tot mai mare de cunoștințe despre imunitatea potențială de protecție la COVID-19.

Studiul, care nu a fost încă evaluat de către alți experți, dar a fost publicat online pe bioRxiv, a analizat sângele a 100 de pacienți la șase luni după ce au avut COVID-19 ușor sau asimptomatic. S-a constatat că, în timp ce la unii nivelurile de anticorpi scăzuseră, răspunsul lor de celule T - o altă parte cheie a sistemului imunitar - a rămas robust.

AVERTISMENT: SARS-CoV-2 s-a transformat în ceva NEMAIVĂZUT până acum

„Rezultatele timpurii arată că răspunsurile celulelor T pot depăși răspunsul inițial al anticorpilor”, a spus Shame Ladhani, un consultant epidemiolog la Public Health England care a condus lucrarea.

Studiul a constatat, de asemenea, că dimensiunea răspunsului celulelor T a fost diferită și a fost considerabil mai mare la persoanele care aveau COVID-19 simptomatic decât la cei care nu aveau simptome atunci când erau infectați.

Cercetătorii au spus că acest lucru ar putea fi interpretat în două moduri: este posibil ca o imunitate celulară mai mare să ofere o protecție mai bună împotriva reinfecției la persoanele care au simptome sau, în mod egal, că pacienții asimptomatici sunt mai capabili să lupte împotriva virusului fără a fi nevoie să generează un răspuns imun mare.

„Aceste rezultate oferă asigurarea că, deși răspunsul anticorpului împotriva SARS-CoV-2 poate scădea sub nivelurile detectabile în câteva luni de la infecție, un grad de imunitate la virus poate fi menținut”, a declarat Charles Bangham, președintele de imunologie la Colegiul Imperial din Londra.

„Acest lucru indică pe termen lung posibilitatea protecției pe împotriva reinfecției”, a spus Eleanor Riley, profesor de imunologie și boli infecțioase la Universitatea Edinburgh. Ea a subliniat, totuși, că „nu știm încă dacă persoanele din acest studiu sunt protejate de reinfecție”.

În timp ce peste 46 de milioane de oameni din întreaga lume au fost infectați cu COVID-19, cazurile confirmate de reinfecție sunt până acum foarte rare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel