Covid-19. Cercetătorii au mai DESCOPERIT ceva NOU la SARS-CoV-2

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
SARS-CoV-2 ăcă nu și-a dezvăluit toate secretele
SARS-CoV-2 ăcă nu și-a dezvăluit toate secretele
Deja nu mai miră pe nimeni faptul că SARS-CoV-2 are încă secrete pe care cu mare greutate cercetătorii reușesc să le deslușească.

Cercetătorii au descoperit o nouă genă „ascunsă” în SARS-CoV-2 - virusul care provoacă COVID-19 - care ar putea fi cheia biologiei unice și potențialul pandemic. În cazul unui virus care are doar aproximativ 15 gene în total, știind mai multe despre acest lucru și despre alte gene suprapuse - sau „gene din gene” - ar putea avea un impact semnificativ asupra modului în care combatem virusul. Noua genă este descrisă astăzi în revista eLife.

„Genele suprapuse pot fi una din multitudinea de moduri în care coronavirusurile au evoluat pentru a se replica eficient, a împiedica imunitatea gazdei sau a se transmite”, a declarat autorul principal Chase Nelson, cercetător postdoctoral la Academia Sinica din Taiwan și cercetător corespindent la Muzeul American de Istorie Naturală. Știind că există gene care se suprapun și cum funcționează acestea se pot dezvălui noi căi pentru controlul coronavirusului, de exemplu prin intermediul medicamentelor antivirale.

Echipa de cercetători a identificat ORF3d, o nouă genă, care se suprapune în SARS-CoV-2, descoperire făcută absolut din întâmplare. Ei au descoperit că această genă este prezentă și într-un coronavirus de la pangolin descoperit anterior, reflectând probabil pierderea sau câștigul repetat al acestei gene în timpul evoluției SARS-CoV-2 și a virusurilor asociate. În plus, ORF3d a fost identificat independent și s-a demonstrat că provoacă un răspuns puternic de anticorpi la pacienții cu COVID-19, demonstrând că proteina noii gene este fabricată în timpul infecției umane.

Covid-19. Tratament REVOLUȚIONAR. Ce spun cercetărorii

„Nu știm încă funcția sa sau dacă are o semnificație clinică”, a spus cercetătorul. Dar prezicem că această genă este relativ puțin probabil să fie detectată de un răspuns al celulelor T, spre deosebire de răspunsul anticorpilor. Și poate că asta are legătură cu modul în care gena a putut să apară.

Genele suprapuse sunt greu de depistat, iar majoritatea programelor științifice de computer nu sunt concepute pentru a le găsi. Cu toate acestea, astfel de gene sunt frecvente la viruși. Acest lucru se datorează parțial faptului că virusurile ARN au o rată de mutație ridicată, deci tind să mențină numărul de gene scăzut pentru a preveni un număr mare de mutații. Ca rezultat, virușii au dezvoltat un fel de sistem de compresie a datelor în care o literă din genomul său poate contribui la două sau chiar la trei gene diferite.

„Genele care se suprapun ne pun în pericol să trecem cu vederea aspecte importante ale biologiei virale”, a spus Nelson. "În ceea ce privește dimensiunea genomului, SARS-CoV-2 și rudele sale se numără printre cei mai lungi viruși ARN care există. Prin urmare, sunt probabil mai predispuși la ”înșelăciune genomică” decât alți viruși ARN."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Camioane/ Foto: Freepik

RO e-Transport, frânat de Guvern care amână sancțiunile

Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...

Lucrător la spații verzi / Foto: Freepik
La bancă
Familie / Foto: Freepik
Cristian Popa, BNR
Unifarm / Foto: Agerpres
Steagul Bulgariei
Donald Trump și Elon Musk
Donald Trump / Foto: Flickr
Bani / Foto: DCBusiness
Comisarul european pentru Buget, luptă antifraudă şi administraţie publică, Piotr Serafin
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Rulaj de aproape 13,67 milioane de euro la BVB

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a încheiat sesiunea de...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik
Termificare / Foto: Freepik
Comisarul european Valdis Dombrovskis / FOTO: Wikipedia

UE vrea „mai multă claritate” privind dorințele americane

În același timp, Uniunea Europeană nu intenționează să...

Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com
Mașini / FOTO: Freepik
Calcule / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Medicamente / FOTO: Freepik
Lingouri de aur
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Semiconductori. Foto: Pexels.com

Semiconductori: Cui vând grupurile europene?

Când investești într-o companie, este esențial să...

Carte electronică de indentitate
Elvira Nabiullina, guvernatorul Băncii Centrale a Rusiei / Foto: kremlin.ru
Impozite și taxe / Foto: Freepik
Tractor pe câmp / FOTO: Freepik
Foto:Freepik.com

pixel