COVID-19. Două mistere, deslușite de cercetători
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
O echipă de cercetători de la Lawson Health Research Institute și de la Western University a făcut pași importanți înainte în înțelegerea COVID-19 prin două studii publicate săptămâna aceasta în Critical Care Explorations . 

Într-unul din studii, echipa a identificat șase molecule care pot fi folosite ca biomarkeri pentru a prezice cât de bolnav grav va deveni un pacient. În timp ce în celălalt studiu, este dezvăluit pentru prima oară un nou mecanism care provoacă cheaguri de sânge la pacienții cu COVID-19 și modalități potențiale de a le trata.

„Am început să răspundem la unele dintre cele mai mari întrebări legate de COVID-19 puse de clinicieni și cercetătorii în domeniul sănătății”, spune dr. Douglas Fraser, cercetător principal de la Lawson și Western Schulich School of Medicine & Dentistry și medic ATI la LHSC. In timp ce descoperirile trebuie sa fie validate cu grupuri mai mari de pacienti, acestea ar putea avea implicatii importante pentru tratarea și studierea acestei boli.

Prezicerea gravității formei de COVID-19

Fără terapii probate și dovedite ca eficiente, mulți pacienți COVID-19 internați în unități de terapie intensivă (ATI) nu supraviețuiesc.

"Atunci când un pacient este internat în ATI, în mod normal așteptăm să vedem dacă starea lor se va înrăutăți înainte de a lua în considerare orice intervenții riscante. Pentru a îmbunătăți rezultatele, nu avem nevoie doar de noi terapii, ci și de o modalitate de a prezice prognosticul sau care sunt pacienții să se înrăutățească ”, explică dr. Fraser.

Coronavirus. Experții americani au găsit CAUZA și AVERTIZEAZĂ

Cercetătorii au identificat șase molecule (biomarkeri) care erau crescute la pacienții cu COVID-19 care au devenit și mai grav bolnavi. 

”Suntem încrezatori în acesti biomarkeri și bănuim că aceste tipare ar putea fi prezente chiar inainte de internarea în ATI, cum ar fi atunci cand un pacient se prezintă prima dată la serviciul de urgentă”, noteaza dr. Fraser. Aceste descoperiri ar putea fi incredibil de importante în determinarea a cât de grav bolnav va deveni un pacient.

De ce apar cheaguri de sânge și cum se tratează

O complicație majoră care apare la majoritatea pacienților cu cele mai critice forme de COVID-19 este coagularea sângelui în vasele mici de sânge ale plămânului, ceea ce duce la scăderea oxigenului în organism.

"Motivul pentru care această coagulare se prodiuce nu a fost clar. Majoritatea bănuiesc că mecanismele de coagulare funcționează în exces la pacienții cu Covid-19 iar mulți clinicieni au tratat abordat terapii anticoagulante”, ​​spune dr. Fraser. „Dar ce am descoperit arată un mecanism complet diferit”.

Echipa a analizat în continuare probele de sânge de la 30 pacienți și au găsit dovezi care sugerează că mucoasele interioare ale vaselor mici de sânge devin deteriorate și inflamate, ceea ce le face un mediu propice pentru ca trombocitele din cânge să se adune.

Un nou vaccin intră în faza a II-a de testare

Cercetătorii au descoperit că pacienții cu COVID-19 aveau niveluri ridicate de trei molecule (acid hialuronic, syndecan-1 și selectina P.) Primele două molecule provin din structuri mici asemănătoare părului (glicocalixul), care căptușesc interiorul vaselor de sânge. Prezența lor sugerează că glicocalixul este deteriorat cu produsele de descompunere trimise în fluxul sanguin. Prezența P-selectinei este de asemenea semnificativă, deoarece această moleculă ajută la formarea atât a trombocitelor, cât și a căptușelii interioare a vaselor de sânge să adere între ele.

"Glicocalixul împiedică trombocitele să atingă peretele interior al vasului de sânge și ajută la facilitarea producției de oxid nitric, care are un rol important în prevenirea lipirii trombocitelor", explică dr. Fraser. "Bănuim că raspunsul imunitar al organismului produce enzime care taie aceste mici structuri asemanatoare părului, inflamează vasele de sânge și le face un mediu propice pentru ca trombocitele sa formeze cheaguri."

Echipa sugerează că două terapii pot avea trata aceste cheaguri de sânge la pacienții cu COVID-19: inhibitorii de trombocite pentru a opri trombocitele să se lipească și molecule pentru a proteja și restabili mucoasa interioară a vaselor de sânge.

„Prin explorarea acestor terapii ca alternative potențiale la terapiile anticoagulante, s-ar putea să putem îmbunătăți rezultatele tratamentului”, spune dr. Fraser. Prin rezultatele noastre combinate, sperăm să oferim instrumentele necesare  pentru a prezice care pacienții vor deveni cei mai grav bolnavi și tratamente atât pentru hiperinflamare cât și împotriva cheagurilor de sânge.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...

Turcia anunţă suspendarea relaţiilor comerciale cu Israelul

Turcia a decis să oprească relațiile comerciale cu...

Județele care cheltuie cel mai puțin de Paște în 2024

Românii au o adevărată obsesie atunci când vine vorba...

”Se vor închide toate aprozarele!” Un strigăt de neputință

O spune patronul unui mic astfel de magazin, un...

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Știri despre: Cheltuieli de Paști; Temerile...

Slănic, stradă surpată. Evacuare extinsă, decisă de prefect

Prefectul judeţului Prahova, Emil Drăgănescu, a anunţat...

Rezervele valutare ale BNR s-au redus

Banca Națională a României a prezentat ultimele cifre. 

Ucraina caută cumpărători pentru zahărul său

Ucraina îşi va epuiza luna viitoarea cota de export de...

Un miliard de euro pentru un coniac!

Cea mai importantă tranzacție din istoria companiei...

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

WhatsApp se transformă! O noutate extraordinară

Asta da, veste! Ce pregătesc cei de la Meta

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...


pixel