Covid-19. Efecte neurologice grave, la o treime din pacienți

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
O treime din pacienți au înregistrat encefalopatii
O treime din pacienți au înregistrat encefalopatii
Aproape o treime dintre pacienții spitalizați cu Covid-19 au prezentat modificări ale unui anumit tip de funcție mentală  - variind de la confuzie la delir și până la lipsa de reacție - în cel mai mare studiu de până acum al simptomelor neurologice la pacienții cu coronavirus dintr-un sistem spitalicesc american.

Pacienții cu funcția mentală modificată au avut rezultate medicale semnificativ mai slabe, potrivit studiului, publicat luni în Annals of Clinical and Translational Neurology. Studiul a analizat datele primilor 509 de pacienți cu coronavirus internați, în perioada 5 martie - 6 aprilie, în 10 spitale din sistemul de sănătate Northwestern Medicine din zona Chicago.

Acești pacienți au rămas de trei ori mai mult în spital decât pacienții fără funcțiile mentale modificate.

După ce au fost externați, doar 32% dintre pacienții cu funcțiile mentale modificate au reușit să facă față activităților zilnice obișnuite, cum ar fi gătitul ori plata facturilor, a spus dr. Igor Koralnik, autorul principal al studiului și șeful secției pentru boli neuro-infecțioase, la Northwestern Medicine. În schimb, 89% dintre pacienții fără funcție mentală modificată au reușit să gestioneze astfel de activități fără niciun ajutor, notează The New York Times.

Pacienții cu funcții mentale modificate - termenul medical fiind encefalopatia - au fost, de asemenea, de aproape șapte ori mai susceptibili de a muri decât cei care nu au avut acest tip de problemă.

„Encefalopatia este un termen generic care înseamnă că ceva nu este în regulă cu creierul”, a spus dr. Koralnik. Descrierea poate include probleme de atenție și concentrare, pierderea memoriei pe termen scurt, dezorientare și „lipsa de răspuns profundă” sau un nivel de conștiință asemănător unei come.

„Encefalopatia a fost asociată cu cele mai grave efecte ale bolii pacienții întâmpinând probleme în rezolvarea unor probleme uzuale după ce au părăsit spitalul și vedem, de asemenea, că este asociată cu o mortalitate mai mare, independent de severitatea bolii respiratorii”, a spus el.

Cercetătorii nu au identificat o cauză a encefalopatiei, care poate apărea împreună cu alte boli, în special la pacienții mai în vârstă, și poate fi declanșată de mai mulți factori diferiți, inclusiv inflamația și efectele asupra circulației sanguine, a spus dr. Koralnik. Există până acum foarte puține dovezi că virusul atacă direct celulele creierului, iar majoritatea experților spun că efectele neurologice sunt probabil declanșate de răspunsurile inflamatorii ale sistemului imunitar care afectează adesea și alte organe, precum și creierul.

În studiu, cei 162 de pacienți cu encefalopatie au fost bărbați de vârste mai înaintate. De asemenea, aceștia aveau afecțiuni medicale subiacente, inclusiv antecedente de tulburări neurologice, cancer, boli cerebrovasculare, boli renale cronice, diabet, colesterol ridicat, insuficiență cardiacă, hipertensiune sau fumat.

Cocktailul ”minune” anti-covid. Amestecul gândit de experți

Unii experți au spus că președintele Trump, care a fost internat cu Covid la spitalul militar Walter Reed începând de vineri, este de vârsta și sexul pacienților din studiu care aveau mai multe șanse de a dezvolta astfel de disfuncții neurologice. De asemenea, are antecedente de colesterol ridicat, una dintre condițiile preexistente care par să crească riscul. Dar medicii președintelui nu au dat niciun indiciu că ar fi avut vreun simptom neurologic; Casa Albă a lansat videoclipuri cu el vorbind publicului despre cât de bine se descurcă, și mai mult decât atât, ieri seară Trump s-a întors la Casa Albă.

Funcția mentală alterată nu a fost singura complicație neurologică descoperită de studiu. În total, 82% dintre pacienții spitalizați au prezentat simptome neurologice la un moment dat în cursul bolii de la debutul simptomelor, a constatat studiul. Aceasta este o rată mai mare decât cea raportată în studiile din China și Spania, dar cercetătorii spun că acest lucru se poate datora factorilor genetici sau că spitalele ar fi putut avea mai mult timp pentru a identifica problemele neurologice, deoarece nu erau la fel de copleșiți de pacienți ca și celelalte unități medicale.

Printre simptomele neurologice, durerea musculară a apărut la aproximativ 45% dintre pacienți și durerile de cap la aproximativ 38%. Aproximativ 30% au avut amețeli. Procentele mai mici au avut tulburări ale gustului sau mirosului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel