Studiu: Sistemul imunitar paralizează la Covid-19

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Cercetătorii par să fi descoperit de ce unii pacienți fac forme severe de Covid-19
Cercetătorii par să fi descoperit de ce unii pacienți fac forme severe de Covid-19
Unii oameni fac forme foarte grave de Covid-19 în timp ce alții fac forme ușoare, un mister pe care oamenii de știință sunt pe cale să îl dezlege.

Un recent studiu efectuat de către cercetărorii de la Universitatea de Medicină din Stanford dar și alte instituții a determinat abateri imunologice și salturi care par ar sta la baza diferențelor dintre cazurile severe și ușoare de COVID-19.

Această diferență poate rezulta din modul în care sistemul nostru imunitar răspunde la SARS-CoV-2, virusul care provoacă boala. Găsit în toate viețuitoarele de la musculițe și până la oameni, sistemul imunitar simte rapid virușii și alți agenți patogeni. Imediat ce face acest lucru, lansează un atac imediat, deși fără a face vreo selecție, asupra acestora și mobilizează celulele să lupte împotriva intrușilor.

Reacția haotică a sistemului imunitar ar putea fi răspunsul la întrebarea de ce unii fac forme severe de Covid-19 în timp ce alții fac forme ușoare.

RUȘII scot pe piață PRIMUL VACCIN anti Covid-19

Trei suspecți moleculari

Cercetătorii au analizat răspunsul imun la 76 de persoane cu COVID-19 și la 69 de persoane sănătoase. Au descoperit niveluri sporite de molecule care promovează inflamația în sânge a pacienților cu forme grave de COVID-19. Trei dintre moleculele care au fost identificate s-au dovedit a fi asociate cu inflamația pulmonară în alte boli, dar care nu au fost apărut anterior în infecțiile cu COVID-19.

Resturile bacteriene și paralizia imună

Oamenii de știință au găsit, de asemenea, niveluri ridicate de resturi bacteriene, cum ar fi ADN-ul bacterian și materiale de perete celular, în sângele pacienților cu forme severe de COVID-19. Cu cât sunt mai multe resturi, cu cât pacientul este mai bolnav - și cu atât mai multe substanțe pro-inflamatorii circulă în sângele său.

Concluziile sugerează că, în cazurile de COVID-19 sever, produsele bacteriene prezente în mod obișnuit doar în locuri precum intestinul, plămânii și gâtul se pot îndrepta către fluxul sanguin, ceea ce înseamnă debutul unei inflanări accentuate și care se îmrăștie în tot organismul prin intremediul ssistemului circulator.

Dar studiul a relevat, de asemenea, că, în mod paradoxal, celulele cheie ale sistemului imunitar din sângele pacienților cu COVID-19 paralizează pe măsură ce boala se agravează. În loc să fie stârnite de prezența virusurilor sau bacteriilor, aceste celule, în mod normal vigilente, au rămas lente funcțional.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel