Covid-19 și extractul de leandru. Avertismentul specialiștilor

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Leandrul este o plantă deosebit de otrăvitoare
Leandrul este o plantă deosebit de otrăvitoare
Oleandrina, care este un glicozid cardiac toxic ce se găsește în planta otrăvitoare leandrul, a ajuns în centrul atenției după ce a început să fie vehiculată ideea că ar avea proprietăți terapeutice în tratamentul Covid-19.

Specialiștii sunt deosebit de îngrijorați de faptul că oamenii mai puțin informați s-ar putea apuca să mănânce frunze de leandru ceea ce ar fi deosebit de periculos, acestea putând provoca moartea.

”Leandrul este renumit pentru calitățile sale decorative și este folosit adesea în zona mediteraneeană ca plantă decorativă, însă este responsabilă pentru nenumărate ortăviri accidentale în lumea întreagă. Toate părțile arbustului sunt otrăvitoare”, spune Cassandra Quave, etnobotanist, doctor în științe la Universitatea Emory din Atlanta, Georgia.

Leandrul are proprietăți similare cu digoxina iar toxicitatea apare la o oră de la ingerare.

Primele simptome ale otrăvirii pot fi gastrointestinale precum greață, vomă, dureri abdominale, diaree cu sânge și pierderea apetitului.

După aceste simptome, apar cele cardiace, tahiaritmii, bradiaritmii, contracții ventriculare premature, blocaj atrioventricular. Urmează xantopsia sau vederea îngălbenită, senzație de arsură a ochilor, paralizia tractului gastrointestinal, cât și simptome respiratorii.

Covid-19. Tratament. Descoperire EXTRAORDINARĂ

Otrăvirea cu leandru poate afecta sistemul nervos central ceea ce duce la somnolență, tremur, atac de apoplexie, leșin și comă după care deces. Aplicat pe piele, leandrul provoacă iritații, reacții alergice caracterizate prin dermatită.

Presupusul tratament cu leandru pentru bolnavii de covid-19 a ajuns în titlurile ziarelor după ce Donald Trump s-a întâlnit în Biroul Oval cu ANdrew Whitney, vicepreședinte și director la Phoenix Biotechnology, secretarul Ben Carson, și Mike Lindell. În timpul întâlnirii ANdrew Whitney a numit leandrul ”tratament” pentru Covid-19, relatează publicația americană Axios.

Într-un studiu in vitro, cercetătorii de la Phoenix Biotechnology  și Universitatea din Texas, au testat leandrul împotriva SARS-CoV-2 în culturi de celule Vero.

Rezultatul a fost că reproducerea coronavirusului a fost inhibat semnificativ, spun cercetătorii într-un articol postat pe bioRxiv, site unde sunt publicate articole științifice înainte de a fi validate. Studiul nu a fost analizat de alți cercetători.

Pe baza acestor descoperiri in vitro, cercetătorii sunt de părere că extractul de leandru potențial poate preveni boala la cei care au fost recent expuși la SARS-CoV-2 și previne formele severe la persoanele cu risc.

Însă de la testele în epribetă până la cele pe oameni este o cale deosebit de lungă, avertizează Harlan Krumholz, cardiolog și director la Yale New Haven Hospital Center.

”Este o prăpastie între un singur studiu in vitro și utilizarea pe oameni în afara unui protocol. Oamenii trebuie să fie atenți  și trebuie să evite astfel de remedii. Acest lucru poate fi făcut numai dacă fac parte dintr-un proiect de cercetare credibil", a mai spus Krumholz.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel