Programul Prima Casă. Dumitru Nancu (FNGCIMM): Vom merge pe același același concept
Dumitru Nancu, directorul...
Când coronavirusul a apărut pentru prima dată anul trecut, oficialii din domeniul sănătății s-au temut că pandemia va cuprinde întreaga Africă, ucigând milioane de oameni. Deși încă nu este clar care va fi bilanțul final al COVID-19, acest scenariu catastrofal nu s-a materializat încă în mare parte a Africii.
Oamenii de știință subliniază faptul că obținerea unor date exacte privind COVID-19, în special în țările africane cu o supraveghere disparată, este extrem de dificilă și avertizează că tendințele de scădere a coronavirusului ar putea fi ușor inversate.
Dar în Africa se întâmplă ceva "misterios" care îi nedumerește pe oamenii de știință, a declarat Wafaa El-Sadr, președinte al catedrei de sănătate globală de la Universitatea Columbia. "Africa nu are vaccinurile și resursele pentru a lupta împotriva COVID-19 pe care le au Europa și SUA, dar cumva se pare că se descurcă mai bine", a spus ea.
Mai puțin de 6% din populația Africii este vaccinată. De luni de zile, OMS a descris Africa ca fiind "una dintre cele mai puțin afectate regiuni din lume" în rapoartele sale săptămânale privind pandemia.
Explicații posibile
Unii cercetători spun că populația mai tânără a continentului - vârsta medie este de 20 de ani față de aproximativ 43 de ani în Europa de Vest - pe lângă ratele mai scăzute de urbanizare și tendința de a petrece timp în aer liber, ar fi putut să o scutească de efectele mai letale ale virusului până acum. Mai multe studii analizează dacă ar putea exista și alte explicații, inclusiv motive genetice sau infecții anterioare cu boli parazitare.
COVID-19. O sub-variantă Delta face ravagii în Marea Britanie
Vineri, cercetătorii care lucrează în Uganda au declarat că au descoperit că pacienții COVID-19 cu rate ridicate de expunere la malarie au fost mai puțin susceptibili de a suferi de boli grave sau de deces decât persoanele cu un istoric redus al bolii.
"Am pornit în acest proiect gândindu-ne că vom vedea o rată mai mare de rezultate negative la persoanele cu antecedente de infecții cu malarie, deoarece asta s-a observat la pacienții coinfectați cu malarie și Ebola", a declarat Jane Achan, consilier principal de cercetare la Malaria Consortium și coautor al studiului. "Am fost de fapt destul de surprinși să vedem opusul - că malaria ar putea avea un efect protector".
Achan a spus că acest lucru ar putea sugera că o infecție anterioară cu malarie ar putea "atenua" tendința sistemului imunitar al oamenilor de a intra în forță atunci când sunt infectați cu COVID-19. Cercetarea a fost prezentată vineri la o reuniune a Societății Americane de Medicină Tropicală și Igienă.
Africa abordează lucrurile diferit
Christian Happi, director al Centrului african de excelență pentru genomica bolilor infecțioase de la Universitatea Redeemer din Nigeria, a declarat că autoritățile sunt obișnuite să limiteze epidemiile chiar și fără vaccinuri și a dat credit rețelelor extinse de lucrători comunitari din domeniul sănătății.
"Nu este întotdeauna vorba despre câți bani ai sau cât de sofisticate sunt spitalele tale", a spus el.
Devi Sridhar, președinte al catedrei de sănătate publică globală de la Universitatea din Edinburgh, a declarat că liderii africani nu au primit creditul pe care îl merită pentru că au acționat rapid, citând decizia Mali de a-și închide granițele chiar înainte de a avea primul caz de COVID-19.
"Cred că există o abordare culturală diferită în Africa, unde aceste țări au abordat COVID cu un sentiment de umilință, deoarece au experimentat lucruri precum Ebola, poliomielita și malaria", a spus Sridhar.
Cea mai lovită regiune
În ultimele luni, coronavirusul a lovit Africa de Sud și se estimează că a ucis peste 89.000 de persoane acolo, de departe cele mai multe decese de pe continent. Dar, deocamdată, autoritățile africane, deși recunosc că ar putea exista lacune, nu raportează un număr mare de decese neașteptate care ar putea fi legate de COVID. Datele OMS arată că decesele din Africa reprezintă doar 3% din totalul global. În comparație, decesele din America și Europa care reprezintă 46% și 29%.
În Nigeria, cea mai populată țară din Africa, guvernul a înregistrat până în prezent aproape 3.000 de decese în rândul celor 200 de milioane de locuitori. Statele Unite înregistrează tot atâtea decese la fiecare două sau trei zile.
Vineri, autoritățile nigeriene au început o campanie extinsă de imunizare împotriva coronavirusului în această națiune din Africa de Vest. Oficialii își propun să inoculeze jumătate din populație până în luna februarie, o țintă care, în opinia lor, îi va ajuta să obțină imunitatea colectivă.
Oyewale Tomori, un virusolog nigerian care face parte din mai multe grupuri consultative ale OMS, a sugerat că Africa ar putea chiar să nu aibă nevoie de la fel de multe vaccinuri ca Occidentul. Este o idee care, deși controversată, spune el, este discutată serios în rândul oamenilor de știință africani - și amintește de propunerea făcută de oficialii britanici în martie anul trecut de a lăsa COVID-19 să infecteze liber populația pentru a crea imunitate.
Asta nu înseamnă, totuși, că nu este nevoie de vaccinuri în Africa.
"Trebuie să ne vaccinăm cu toții pentru a ne pregăti pentru următorul val", a declarat Salim Abdool Karim, epidemiolog la Universitatea KwaZulu-Natal din Africa de Sud, care a consiliat anterior guvernul sud-african cu privire la COVID-19. "Dacă ne uităm la ceea ce se întâmplă în Europa, probabilitatea ca mai multe cazuri să se extindă și aici este foarte mare".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Dumitru Nancu, directorul...
Vicepreședintele Administrației...
Cred că de la Bucureşti sau Budapesta nu putem evalua cu...
Creșterea rapidă din ultimele trimestre pune presiune...
În ultimul an, prețul boabelor de cacao a crescut...
Banca Națională a României a...
Decizia vine în urma...
Președintele ales și-a transmis mesajul printr-o postare...
Agenţia Fitch a revizuit...
Totul devine prea scump pentru această țară europeană.
CEC Bank a listat vineri pe...
Dezamăgirea investitorilor a fost foarte mare.
Președintele Klaus Iohannis a promulgat, vineri, o lege...
O criză „foarte, foarte...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Măsură esențială pentru reconfigurarea pieței energetice...
O reformă esențială, dar care...
Gazprom anunță că livrează gaze...
O companie sud-coreeană revoluționează industria...
Raiffeisen Bank International (RBI), cea mai mare bancă...
Negocierile pentru formarea...
Asociatia Nationala a...
Astăzi vă aducem în prim-plan cele mai importante...