Covid-19. Ne putem îmbolnăvi de la suprafețe contaminate sau nu? Studiu

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Un recent studiu explică ce șanse avem să ne îmbolnăvim de pe suprafețe
Un recent studiu explică ce șanse avem să ne îmbolnăvim de pe suprafețe
Un studiu recent arată că noul coronavirusul poate rezista câteva ore sau chiar zile în aer și pe diferite suprafețe. Prin urmare, este posibil să fii contaminat fără contact direct cu un bolnav. Acest lucru chiar dacă se întâmplă, se întâmplă rar.

În martie anul trecut, o echipă americană a demonstrat cât timp suoraviețuiește coronavirusul pe diferite materiale. Folosind un nebulizator - un dispozitiv care transformă lichidele într-un spray de particule foarte fine - au pulverizat particule ale coronavirusului responsabile de actuala epidemie (SARS-CoV-2 / Covid-19) dar și particule ale pandemiei din 2003 (SARS-CoV-1 / SARS) pe patru medii diferite, imitând proiecțiile unei persoane care tușește.

„Am vrut să știm dacă transmisibilitatea deosebit de mare a noului coronavirus s-a datorat unei rezistențe mai mari pe diverse suprafețe”, a explicat Amandine Gamble, unul dintre autorii studiului. Și răspunsul este nu. Studiul a arătat că virusul Covid-19 și virusul SARS persistă în mod similar pe diferite materiale.

Prin urmare, nu este suficient pentru a explica contagiozitatea exacerbată a coronavirusului. „Cea mai probabilă ipoteză acum este că poate fi transmisă de persoane asimptomatice”, adaugă cercetătorul.

Covid-19. De ce unii mor sufocați fără să-și dea seama

Mai rezistent pe plastic

Studiul concluzionează că virusul poate supraviețui până la 3 zile pe plastic și oțel inoxidabil, 24 de ore pe carton și 4 ore pe cupru. De asemenea, virusul ar putea rămâne în aer până la 3 ore după ce a fost proiectat în afara corpului gazdei.

Dar aceste cifre ar trebui tratate cu precauție, deoarece depind în mare măsură de cantitatea pulverizată. Pentru moment, „nu știm ce doză de aerosoli este generată de persoanele infectate”. Prin urmare, este imposibil să se calculeze cu precizie cât timp va persista virusul pe suprafețe.

Contaminarea prin obiecte nu este dovedită

Dacă aceste cifre par alarmante, nu este încă dovedit că este posibilă contaminarea prin obiecte, deoarece „este dificil să distingem modul în care o persoană bolnavă a fost contaminată” afirmă Amandine Gamble. Ea adaugă infectarea prin atingerea materialelor ar reprezenta „potențial o parte foarte mică a transmisiilor”. Într-adevăr, contactul dintre indivizi a priori generează majoritatea transmiterilor coronavirusului.

De fapt, ceea ce este important este încărcătura virală - doza de virus prezentă într-un anumit loc. „Doza de virus la care cineva este expus joacă pe probabilitatea de a fi infectat, dar și pe gravitatea infecției”, explică Amandine Gamble. Cazurile severe de boală sunt cele în care pacienții au fost expuși la cantități mari de virus.

„Prin urmare, trebuie să fim atenți să nu generăm prea multe picături atunci când tușim, de exemplu, și să evităm contaminarea suprafețelor înconjurătoare sau să fim contaminați de acestea”, adaugă cercetătorul. Pentru aceasta, purtarea unei măști (pe nas și gură) și mănuși este foarte utilă în anumite circumstanțe. Dar nu uitați că aerisirea locuințelor și dezinfectarea suprafețelor potențial contaminate sunt lucruri foarte utile și accesibile tuturor!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României

pixel