Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Alexey Raksha a lucrat la Serviciul Federal de Statistică pentru mai mult de șase ani, până când a plecat în iulie, pe fondul unei dispute privind datele despre virus. El spune că i s-a cerut să plece după ce a criticat agenția, cunoscută sub numele de Rosstat.
Statisticile disponibile public cu privire la ratele zilnice de mortalitate „trebuie să fie înmulțite cu trei”, a spus Raksha, în vârstă de 42 de ani, care conduce acum o companie de consultanță demografică privată, într-un interviu la Moscova. „Există riscul ca mortalitate din Rusia să fie cel mai ridicat din Europa”.
Statisticianul spune că de fapt proporția deceselor din Rusia este similară cu cea din Spania și Marea Britanie, notează Bloomberg.
Alți experți, inclusiv de la Organizația Mondială a Sănătății, s-au întrebat de ce există o mare diferență între decesele din Rusia și rata oficială a mortalității prin virus. O parte a problemei este că datele despre decesele totale sunt raportate cu o întârziere de o lună, deși Raksha spune că ar putea fi puse la dispoziție mult mai devreme.
VACCINUL anti-covid al rușilor. Este important ce va urma
Potrivit demografului, datele despre decesele totale sunt colectate zilnic la Rosstat, dar apoi trimise guvernului ca raport clasificat. Când statisticile sunt publicate în cele din urmă, acestea sunt publicate vineri târziu când mai puțini oameni sunt atenți.
Un purtător de cuvânt al Rosstat a declarat că agenția nu publică numerele zilnice, deoarece nu dorește să răspândească confuzii prin publicarea datelor brute care nu au fost verificate. El a refuzat să comenteze dacă aceste statistici sunt trimise guvernului. Oficialii Guvernului mai spun că timpul necesar pentru autopsii întârzie uneori raportarea cifrelor deceselor.
Pandemia va reduce speranța medie de viață în Rusia cu aproximativ un an până la 72,3, potrivit Raksha. Obiectivul președintelui Vladimir Putin de a crește speranța de viață la 78 până în 2030 este suficient de departe încât să poată fi atins, a adăugat el.
Anatoly Vishnevsky, profesor de demografie și cercetător la Școala Superioară de Economie din Moscova, a spus că Raksha are dreptate să critice modul în care sunt publicate datele, dar a spus că nimeni nu poate fi 100% sigur care sunt numerele reale.
„Nu cred că datele legate de sănătatea publică sau de numărul morților ar trebui ascunse”, a spus Raksha. „Este o revenire la unele dintre cele mai proaste practici ale Uniunii Sovietice”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.
Eșec major pentru compania lui...