COVID-19. Una din 10 gravide, testate pozitiv. Ce riscuri presupune

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Studiul arată o rată mare a testelor pozitive la COVID-19
Studiul arată o rată mare a testelor pozitive la COVID-19
Una din 10 gravide spitalizate a fost diagnosticată cu COVID-19, însă până la trei sferturi erau asimptomatice la momentul diagnosticului, conform unei analize de la PregCOV-19 Living Systematic Review Consortium.

Studiul, publicat în BMJ, arată un risc crescut de naștere prematură, precum și nevoia de ventilație invazivă la aceste femei, scrie John Allotey, de la Universitatea din Birmingham din Marea Britanie. Constatarile "vor produce o baza puternica de dovezi pentru ghidurile de viata privind COVID-19 și sarcina", netează specialiștii.

Analiza a inclus 77 de studii, câte o treime din Statele Unite și China, iar celelalte studii din Belgia, Brazilia, Danemarca, Franța, Israel, Italia, Japonia, Mexic, Țările de Jos Portugalia, Spania și Regatul Unit.

Studiile au inclus femei cu COVID-19, dintre care 13.118 au fost fie însărcinate, fie în perioada postpartum sau postavort și 83.486 erau la vârsta de reproducere, dar nu erau însărcinate. Unele studii au inclus, de asemenea, femei însărcinate sănătoase pentru comparație.

GCS. Crește numărul infectărilor și deceselor provocate de COVID-19

La femeile însărcinate, cele mai frecvente simptome COVID-19 au fost febra (40%) și tuse (39%), cu limfopenie (35%) și niveluri crescute de proteine ​​C reactive (49%) fiind depistate la analizele obișnuite de laborator. Gravidele cu COVID-19 sunt mai puțin susceptibile de a avea febră (probabilitate, 0,43) și mialgie (probabilitate de 0,48), comparativ cu femeile care nu sunt gravide, la vârsta reproductivă, cu COVID-19, se mai spune în studiu.

Ratele generale de naștere prematură și spontană la femeile pozitive cu COVID-19 au fost de 17% și respectiv 6%. Dr. Allotey și coautorii studiului au remarcat că „aceste nașteri premature ar putea fi indicate medical, deoarece ratele globale ale nașterilor premature spontane la femeile însărcinate cu COVID-19 au fost în general similare cu cele observate în perioada pre-pandemică”. Au existat 18 nașteri mortale și 6 decese neonatale în cohorta COVID-19.

În general, 73 (0,1%) dintre femeile însărcinate cu COVID-19 confirmat au murit din alte cauze, iar infecția severă cu COVID-19 a fost diagnosticată la 13%. Factorii de risc matern asociați cu infecția severă au inclus vârsta mai mare (probabilitate, 1,78), indicele de masă corporală ridicat (probabilitate, 2,3), hipertensiunea cronică (probabilitate, 2,0) și diabetul preexistent (probabilitate, 2,51). În comparație cu femeile care nu sunt gravide cu COVID-19, femeile însărcinate cu infecție au prezentat un risc crescut de admitere la terapie intensivă (probabilitate, 1,62) și care au nevoie de ventilație invazivă (probabilitate, 1,88).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fabrică de cip-uri
Foto: Freepik.com
Ghișeu
Donald Trump și Jerome Powell / Foto: Casa Albă / Flickr
Magistrați / Foto: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Persoană în scaun rulant / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash

pixel