Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Vaccinurile care sunt potrivite pentru tehnologia fără ac sunt cele pe bază de ADN, inclusiv un vaccin COVID-19 care este dezvoltat în Australia.
Vaccinurile fără ace sunt atractive, deoarece cauzează mai puțină durere și stres persoanelor care au fobii la ac. Dar au și alte beneficii.
Injectoare cu jet
Cele mai vechi sisteme de injecție fără ac datează din 1866. Aceste dispozitive portabile foloseau presiunea pentru a furniza medicamente prin piele.
Au devenit din ce în ce mai populare la mijlocul secolului al XX-lea și au fost folosite pentru administrarea vaccinurilor împotriva tifosului, poliomielitei și variolei.
Însă în anul 1980 după apariția unui focar de Hepatită B legat de utilizarea acestui sistem a dus la întreruperea utilizării acestei tehnologii.
Vaccin anti-covid. Moderna, veste proastă pentru Donald Trump
Dar, în anul 1990 au început noi cercetări pentru a se îmbunătăți sistemul acesta de injectare, scrie The Conversation.
Vaccinurile orale, inclusiv pentru rotavirus, holera, poliomielita și febră tifoidă există de câteva decenii și sunt utilizate și astăzi în diferite părți ale lumii. Acestea sunt sub formă de lichid sau tabletă.
Mai recent, cercetătorii și companiile de biotehnologie au dezvoltat vaccinuri care se inhalează, cum ar fi spray-uri nazale, dar și plasturi care se aplică pe piele. Acestea din urmă sunt în mare parte încă în teste clinice.
Vaccinuri pe bază de ADN și arma genetică
Vaccinurile ADN au fost o descoperire întâmplătoare ca urmare a experimentelor legate de terapia genetică din anii 1990, în care injectarea ADN-ului în mușchi a generat în mod neașteptat un răspuns imun.
Vaccinurile ADN sunt simple și ieftin de produs în cantități mari și sunt relativ sigure, deoarece nu conțin agenți infecțioși, cum ar fi viruși.
Oamenii de știință au explorat o serie de modalități de administrare a vaccinurilor ADN, fie cu ac, fie fără. Metodele fără ac includ ultrasunete (unde sonore) și electroporarea (impulsuri electrice) care perturbă membranele celulare, permițând ADN-ul să intre în celule.
Pistolul genetic, o formă de injector cu jet, pare a fi cea mai eficientă metodă. Acesta folosește presiunea pentru a injecta ADN în straturile profunde ale pielii. Deoarece îmbunătățește distribuția vaccinului mai adânc în locul injectării, această metodă utilizează mult mai puțin ADN decât injecția cu un ac pentru a genera același răspuns imun.
Avantaje și dezavantaje
Avantajele tehnologiei vaccinului fără ac, în special injectoarele cu jet, includ:
pot fi semnificativ mai acceptabile pentru persoanele care se tem de ace, inclusiv pentru copii
nu există riscul accidentării cu acul
eliminarea acului (până la 500 de milioane de ace sunt aruncate în depozitele de deșeuri în fiecare an după vaccinări, iar 75 de milioane dintre acestea ar putea fi infectate cu boli transmisibile din sânge)
îmbunătățesc administrarea vaccinului în piele și utilizează un volum mai mic de vaccin.
Dezavantajele includ:
costurile de pornire pentru cei care utilizează dispozitivul, inclusiv achiziționarea de dispozitive pentru pistoale și accesul la sistemele de gaz / aer pentru a le alimenta
personalul care administrează vaccinul va avea nevoie de o pregătire specială și este posibil să nu se simtă confortabil folosind tehnologia
echipamentul are nevoie de întreținere regulată.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...