Covid-19. Vaccinul chinezilor are cele mai mari șanse. De ce

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Chinezii pariază pe rețetele verificate în mai bine de 200 de ani
Chinezii pariază pe rețetele verificate în mai bine de 200 de ani
La ora actuală sunt în dezvoltare 200 de vaccinuri împotriva noului coronavirus din care majortitatea se axează pe noile tehnologii, respectiv vaccinuri genetice, bazate pe ARN, respectiv cele bazate pe virusuri modificate genetic. Însă, China, pariază pe vechea și clasica tehnologie.

Sinovac Biotech Ltd., cu sediul în Beijing, o companie cu rezultate medicale puternice, dar cu istoric corporatist turbulent, a început probele finale în iulie a vaccinului CoronaVac. Acesta se bazează pe o versiune inactivă a noului coronavirus pentru a învăța sistemele imunitare umane să îl recunoască și să îl distrugă. În ceea ce privește calendarul, CoronaVac s-a clasat cu mult înaintea majorității altor potențiale vaccinuri, inclusiv a noilor modele menite să faciliteze o protecție puternică și o producție rapidă. Candidatul Sinovac are o șansă bună de a intra în producția comercială aproape la fel de repede ca vaccinul ARNm al lui Moderna Inc. sau a celui dezvoltat de Universitatea din Oxford și AstraZeneca Plc.

Metoda Sinovac este relativ una nerafinată, bazându-se pe un principiu similar cu cel al lui Edward Jenner, un om de știință britanic din secolul al XVIII-lea, care este numit uneori tatăl imunologiei, angajat atunci când a folosit virusul ușor de variola vacii pentru a efectua primele inoculări împotriva variolei la oameni. Această metodă are șanse extrem de mari să funcționeze - și ar putea fi mai ușor de utilizat decât abordările care până acum nu au fost niciodată încercate, respectiv cele genetice.

„Trebuie să tragem învățămintele din istorie și să nu uităm ce a funcționat în trecut”, spune Michael Kinch, specialist în vaccinuri la Universitatea Washington din St. Louis. 

Există un caz în care se poate spune că vaccinurile tradiționale ar putea fi cele mai eficiente în oprirea Covid-19, care a ucis aproximativ 800.000 de oameni în întreaga lume. Multe dintre noile abordări ale vaccinului se concentrează pe reproducerea proteinei „vârfului” distinctiv de pe suprafața coronavirusului, care o ajută să invadeze celulele umane. Datele sugerează că, în cazul în care sistemul imunitar poate bloca acea proteină, atacul virusului va fi semnificativ alterat, dacă nu chiar oprit. 

Unul dintre avantaje ar putea apărea atunci când vine momentul să producă și să distribuie vaccinul. Deși niciun vaccin contra mARN, de exemplu, nu a fost vreodată autorizat pentru uz uman, producătorii au experiență de zeci de ani cu inocularea virusului inactivat, ceea ce face ca problemele de producție să fie improbabile. În general, aceste vaccinuri nu trebuie să fie înghețate, o importanță semnificativă în țările în curs de dezvoltare și în zonele rurale, unde capacitatea de refrigerare poate fi limitată. (De exemplu, CoronaVac poate fi păstrat între 2 și 7 grade Celsius.)

Cât va dura pandemia de Covid-19. Ce spune OMS

Pe de altă parte, vaccinurile inactivate pot necesita mai multe injectări de rapel pentru a obține imunitate puternică, iar producția înseamnă manipularea unor cantități mari de virus periculos. În teorie, vaccinurile ARNm ar trebui să fie, de asemenea, mult mai rapide de fabricat, deoarece necesită doar mici volume de materie primă pentru a produce milioane de doze.

Aprobarea pentru CoronaVac ar fi un succes imens pentru Sinovac - și pentru efortul președintelui chinez Xi Jinping de a pune țara în fruntea producătorilor unui vaccin. Compania este condusă de Yin Weidong, care și-a început cariera la începutul anilor 1980 la o unitate de sănătate publică din nord-estul orașului Tangshan. În prima sa zi de muncă a fost repartizat într-un grup care investighează focarele de hepatită în mediul rural din jur. El a continuat să își petreacă o mare parte din carieră, concentrându-se pe modul de prevenire și control al bolii hepatice din China rurală. El a fondat Sinovac în 2001, cu mult timp înainte de apariția coronavirusului anterior - cel care a cauzat sindromul respirator acut sever sau SARS. Sinovac a dezvoltat un potențial vaccin SARS, însă boala a dispărut înainte de a putea fi folosit. Ulterior, compania a câștigat aprobarea pentru un vaccin care vizează H1N1 sau gripa porcină.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Congresul SUA
Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
BCE / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Donald Trump
TikTok / sursa foto: Freepik.com / Grinvalds
Brățară dacică / Foto: Captură video Artmark
Bitcoin / FOTO: Freepik
București / Foto: Freepik
Isterie in China
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Stirile diminetii. Foto: Pexels.com
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
Vladimir Putin și Donald Trump la G20 de la Osaka
Bursă / Sursa foto: Freepik.com
Uniunea Europeana
Rafinărie atacată cu drone / Foto: Captură video

Ucraina a lovit una dintre cele mai mari rafinării din Rusia

Canalele de pe Telegram au publicat videoclipuri...

Precizări făcute de Ministerul Justiției
foto: pexels.com
Eugen Rădulescu
Vladimir Putin și Serghei Șoigu / Foto: kremlin.ru
Un cuplu se uită la documente
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații la începutul zilei

Selecție de știri pentru această dimineață.


pixel