Taxe vamale. Trump avertizează UE: Singura modalitate să fim tratați corect
Statele Unite vor impune taxe...
În discursul de Anul Nou de sâmbătă, Xi a declarat că țara se află într-o nouă fază de control al Covid și că s-a adaptat după ce a urmat o abordare direcționată, bazată pe știință. Cu o zi înainte, el a spus că strategia națiunii a fost "optimizată" pentru a proteja viețile oamenilor și a minimiza costurile economice.
La 7 decembrie, guvernul a luat măsuri definitive de relaxare de la abordarea sa dură de toleranță zero pentru a controla Covid, care a inclus închideri instantanee, teste în masă frecvente și granițe în mare parte închise. Xi a apărat în repetate rânduri strategia în ciuda costurilor economice tot mai mari.
Dar sâmbătă, liderul chinez a abordat greutățile îndurate de populație în timpul carantinei stricte, precum și în timpul răspândirii rapide a Covid.
"De când Covid-19 a lovit, am pus oamenii pe primul loc și am pus viața pe primul loc tot timpul", a declarat Xi. "Cu eforturi extraordinare, ne-am impus în fața unor dificultăți și provocări fără precedent și nu a fost o călătorie ușoară pentru nimeni. Am intrat acum într-o nouă fază de răspuns la Covid, în care rămân provocări dificile."
Președintele și-a lăudat realizările când și-a asigurat un al treilea mandat la putere în cadrul unui congres al Partidului Comunist. Cu toate acestea, puțin mai mult de o lună mai târziu, guvernul său s-a confruntat cu cele mai ample proteste din ultimele decenii, în timp ce furia publică față de strategia sa Covid Zero a dat în clocot.
Tulburările din China se amplifică, cetățenii sfidând eforturile de izolare
Fără a se referi direct la proteste, Xi a spus în discursul său că este "normal" ca cei 1,4 miliarde de locuitori ai țării să aibă preocupări și opinii diferite în legătură cu anumite probleme. "Ceea ce contează este să construim un consens prin comunicare și consultare", a spus el.
Pe lângă valurile de îmbolnăviri, economia Chinei s-a zbătut în 2022 printr-o cădere persistentă a pieței imobiliare, o cerere slabă a consumatorilor și un apetit tot mai scăzut în străinătate pentru bunurile sale.
Discursul televizat a lui Xi a venit după ce datele de mai devreme în cursul zilei au arătat că activitatea economică din decembrie s-a contractat cel mai mult față de luna precedentă, din februarie 2020. Vânzările de locuințe au continuat să se prăbușească în decembrie, în timp ce rapoartele care urmează să fie prezentate în această săptămână sunt prognozate să arate o nouă comprimare a sectoarelor de producție și servicii.
În timp ce analiștii prognozează o încetinire a creșterii până la 3% în 2022, Xi a declarat că produsul intern brut al Chinei a depășit 17.400 de miliarde de dolari anul trecut, ceea ce sugerează că economia a crescut cu cel puțin 4,4%.
"Economia chineză se bucură de o mare rezistență, de un potențial extraordinar și de o mare vitalitate", a spus Xi. "Fundamentele care îi susțin creșterea pe termen lung au rămas puternice".
Economiștii văd o posibilitate din ce în ce mai mare pentru o revenire mai rapidă și mai puternică mai târziu în 2023. După începutul probabil lent din perioada ianuarie-martie, se preconizează o accelerare a creșterii până la 4,8% pentru acest an, potrivit estimării mediane a economiștilor, notează Bloomberg.
"Este de fapt dificil pentru analiști să ofere o prognoză rezonabilă, având în vedere incertitudinile legate de virusul din ultima lună", a declarat sâmbătă într-o notă economistul-șef al Guotai Junan International, Hao Zhou, referindu-se la datele PMI din sectorul manufacturier din decembrie. "Recunoaștem că investitorii trebuie să privească dincolo de aceste cifre privind sentimentul și să acorde atenție datelor privind activitatea economică de înaltă frecvență care ar oferi un indicator al redresării post-pandemice."
În prezent, China spune că are mii de cazuri noi de Covid pe zi. Dar autoritatea guvernamentală de top în domeniul sănătății a estimat că până la 248 de milioane de persoane, adică aproape 18% din populație, au contractat probabil virusul în primele 20 de zile din decembrie. Rezultatul a fost că camerele de urgență ale spitalelor și crematoriile au fost copleșite.
Națiunea ar putea înregistra până la 25.000 de decese pe zi din cauza Covid-19 în ianuarie, potrivit Airfinity Ltd., o firmă de cercetare cu sediul la Londra care se concentrează pe analiza predictivă a sănătății.
Lumina de la capătul tunelului
"Să depunem un efort suplimentar pentru a rezista, deoarece perseverența și solidaritatea înseamnă victorie", a declarat Xi cu privire la lupta împotriva virusului, adăugând că "lumina speranței este chiar în fața noastră".
Xi pariază că o revenire economică în acest an va ajuta națiunea să treacă peste șoc, oficialii promițând, la o reuniune recentă a celor 24 de membri ai Politburo, să relanseze consumul și să sprijine sectorul privat.
Banca centrală a Chinei s-a angajat vineri să susțină cererea internă și să mențină o creștere "eficientă" a creditării. Politica monetară "se va concentra pe stabilizarea creșterii, a ocupării forței de muncă și a prețurilor, precum și pe sprijinirea expansiunii cererii interne", a declarat Banca Populară a Chinei.
PBOC a reiterat că va oferi un sprijin mai puternic economiei reale, va menține prețurile practic stabile și va intensifica stimulentele specifice pentru zonele și industriile cheie afectate de pandemie. De asemenea, a declarat că va satisface nevoile rezonabile de finanțare ale industriei imobiliare și va impulsiona fuziunile și achizițiile din acest sector.
"Având în vedere creșterea bruscă a infecțiilor, economia va trece prin momente dificile în următoarele câteva luni, înainte ca impulsul redeschiderii să înceapă să se manifeste - probabil la sfârșitul lunii februarie sau în martie, după ce valul inițial a trecut", a declarat David Qu de la Bloomberg Economics. "Datele ne întăresc opinia că va urma un sprijin politic suplimentar, Banca Populară a Chinei urmând probabil să reducă ratele" în primul trimestru pentru a ajuta la stabilizarea economiei, a spus el.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Statele Unite vor impune taxe...
Alegerea lui Donald Trump în...
Revolut lansează o nouă...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...