Cresc ratele la credite. Motivele majorării dobânzii de politică monetară la 1,5%
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Veste PROASTĂ pentru românii care au CREDITE BANCARE
Veste PROASTĂ pentru românii care au CREDITE BANCARE
Banca Centrală a luat decizia de majora rata de dobândă pentru a lupta cu anticipaţiile inflaţioniste cauzate de majorările care vor urma creşterilor de preţuri la energie, a declarat Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al Asociaţiei CFA România.

Inflația este unul dintre principalele motive pentru care BNR a a majorat dobânda cheie la 1,5%. Creșterea prețurilor la gaze și electricitate vor antrena scumpiri în lanț.

"Ce cred eu că a condus la această decizie? Pe de o parte vedem preţul la tot ce înseamnă energie, adică energie electrică, gaze naturale, combustibil, care creşte. Unii factori sunt locali, de exemplu liberalizarea pieţei în România pentru gaze naturale şi electricitate, dar sunt şi globali. Preţul gazului natural e la nivelul maxim din ultimii 10 ani în Statele Unite. De asemenea, preţul petrolului urcă susţinut. Deci vin şi factori externi. Toate aceste creşteri de preţuri la energie vor avea ceea ce se numeşte efect de runda a doua. Adică se vor duce în toate celelalte bunuri şi servicii. De aici va veni presiunea inflaţionistă şi prin urmare Banca Centrală a luat decizia de majora rata de dobândă pentru a lupta cumva cu aceste anticipaţii inflaţioniste. Scopul nu este preţul energiei pe care nu-l poate influenţa Banca Naţională, ci anticipaţiile", a explicat Adrian Codirlaşu.

De asemenea, el a afirmat că decizia BNR se va resimiţi şi la nivelul dobânzilor. Creditele în lei sunt influenţate indirect şi de dobânda Băncii Naţionale a Românie. Majoritatea sunt cu rată variabilă şi prin urmare crescând BNR rata de dobândă vor creşte ratele de dobândă pe piaţa monetară şi implicit pentru companii costul creditării. Pentru populaţie se utilizează IRCC care este o medie a ratelor de dobândă de pe piaţa monetară. Prin urmare, cum ratele de dobândă de pe piaţa monetară vor creşte, automat va creşte şi IRCC, însă se va aplica mai târziu.

Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României a decis marţi majorarea dobânzii cheie la 1,5% pe an, majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1% pe an şi creşterea ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2% pe an.

În ziua moțiunii, BNR a majorat dobânda cheie la 1,5%

"Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 5 octombrie 2021, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,50 la sută pe an, de la 1,25 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,00 la sută pe an, de la 0,75 la sută pe an, şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare (Lombard) la 2,00 la sută pe an, de la 1,75 la sută pe an, începând cu data de 6 octombrie 2021", se arată în comunicatul băncii centrale transmis AGERPRES.

BNR a hotărât, totodată, păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Dobânda de politică monetară era nemodificată din luna ianuarie a acestui an când Consiliul de Administraţie al BNR a decis reducerea ratei de la 1,50% pe an, la 1,25% pe an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel