Urmărește dezbaterea live

Restricţiile Covid extrem de dure ameninţă economia Chinei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Isterie in China
Isterie in China
Activitatea economică a Chinei s-a contractat puternic în aprilie, în condiţiile în care un val de lockdownuri la nivelul întregii ţări creează cea mai semnificativă ameninţare la adresa perspectivelor de creştere a celei de-a doua mari economii a lumii de la apariţia Covid-19 cu doi ani în urmă.

Vânzările de retail, principalul indicator al activităţii de consum al ţării ce intrase deja în declin în martie, au scăzut cu 11,1% anual, comparativ cu o estimare de declin cu 6,6% a economiştilor chestionaţi de Bloomberg.

Producţia industrială, aflată la baza redresării economice rapide a Chinei de pe urma şocului iniţial al coronavirusului şi aşteptată să crească uşor în pofida restricţiilor recente, a scăzut cu 2,9%.

Ultimele date reprezintă cel mai elocvent semn al impactului economic în creştere al strategiei Chinei pri­vi­toare la coronavirus. Eliminarea in­fec­ţiilor reprezintă o prioritate pentru preşedintele Xi Jinping în condiţiile în care acesta vizează asigurarea unui al treilea mandat în acest an.

O serie întreagă de oraşe şi milioane de locuitori ai Chinei au fost plasaţi în lockdown complet sau parţial ca parte a unei politici aşteptate a avea ramificaţii profunde pentru lanţurile globale de aprovizionare.

Biroul de statistică al Chinei a anunţat că se aşteaptă ca economia ţării să consemneze o îmbunătăţire în mai şi că o redresare a consumului se va accelera, notează Reuters.

 

Eforturi pentru reluarea producţiei în zonele afectate de coronavirus

 

China face constant eforturi pentru reluarea producţiei în zonele afectate de coronavirus, a declarat Fu Linghui, purtător de cuvânt al biroului, adăugând că economia ţării va menţine un trend relativ solid în trimestrul al doilea.

PIB-ul chinez a avansat cu 4,8% anual în primul trimestru. Guvernul ţinteşte o creştere de 5,5% pentru acest an, cea mai scăzută ţintă oficială din trei decenii. Economiştii şi-au redus deja estimările de creştere pentru trimestrul doi, potrivit Financial Times.

Analiştii băncii australiene ANZ şi-au menţinut o ţintă de creştere de 5% pentru 2022, estimând că stimulentele vor „compensa slăbirea activităţii economice din ultimele două luni“. Aceştia s-au declarat însă „pesimişti cu privire la perspectivele pe termen mediu ale Chinei“, având în vedere aşteptările ca măsurile de susţinere să fie retrase anul viitor.

Săptămâna trecută, banca centrală a Chinei s-a abţinut de la a reduce dobânzile în pofida dovezilor în creştere privitoare la o încetinire puternică a creşterii economice, fapt ce sugerează că strategii ar putea fi îngrijoraţi de deprecierea monedei locale şi ieşirilor de capital, scrie Bloomberg.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Explozie la Petromidia. Plan Roşu de intervenţie

O explozie puternică s-a produs, vineri, la rafinăria...

Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită

Veşti bune pentru beneficiarii cardurilor de energie. 

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...


pixel