Creșterea economică a Arabiei Saudite va accelera anul viitor datorită creșterii producției de petrol, după doi ani de performanțe modeste, potrivit unui sondaj Reuters realizat în rândul economiștilor, care au prognozat, de asemenea, o creștere robustă pentru celelalte state din Consiliul de Cooperare al Golfului.
Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații săi, condusă de Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+, a redus producția de petrol din 2022, dar este de așteptat să o majoreze în decembrie, ceea ce ar putea spori veniturile pentru cele șase țări CCG.
Prețurile petrolului sunt așteptate să rămână relativ scăzute, cu o medie de 76,75 dolari pe baril anul viitor, în creștere față de aproximativ 74,8 dolari în prezent, conform unui sondaj Reuters separat.
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de petrol brut, se pregătește să renunțe la obiectivul său neoficial de a atinge 100 de dolari pe baril. Această decizie va permite regatului să inverseze reducerile de producție anterioare și să-și mărească cota de piață, ceea ce, împreună cu creșterea veniturilor non-petroliere, va contribui la accelerarea creșterii economice.
Sondajul Reuters realizat între 9 și 22 octombrie, la care au participat 21 de economiști, prevede că economia saudită va crește cu 4,4% în 2025, cea mai rapidă creștere din ultimii trei ani, în creștere față de o prognoză de 1,3% pentru acest an.
Economiile CCG sunt prognozate să crească în medie cu 4,1% anul viitor, față de 3,7% estimat într-un sondaj din iulie și mult peste creșterea de 1,8% proiectată pentru 2024.
„Ne așteptăm ca efectele prețurilor mai mici ale petrolului și ale volumelor mai mari de producție să se compenseze în mare parte. Deoarece creșterea se concentrează pe volumele produse, creșterea PIB-ului real va beneficia și va accelera în 2025 comparativ cu 2024”, a declarat Ralf Wiegert, șef al departamentului de economie MENA la S&P Global Market Intelligence.
Economiile importante din regiune, cum ar fi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar, explorează modalități de a se diversifica și de a reduce dependența de petrol ca sursă principală de venituri. Mulți economiști prevăd că rata de creștere a PIB-ului non-petrolier va fi, în mare parte, aliniată cu cea a PIB-ului petrolier anul viitor.
„Cu toate acestea, veniturile din petrol vor juca un rol esențial pentru toate cele trei economii. Chiar și pe termen lung, veniturile non-petroliere nu vor putea înlocui veniturile din petrol”, a adăugat Wiegert.
Economia Emiratelor Arabe Unite este așteptată să fie cea cu cea mai rapidă creștere din regiune, cu 4,9% anul viitor, față de 3,7% în 2024. Creșterea economică a Qatarului este proiectată să accelereze la 2,7% în 2025, în creștere de la 2,1%.
„Economia EAU va fi vedeta performanței economice în 2025. Dacă OPEC+ va deschide robinetele, EAU va avea mai mult de câștigat, având în vedere că cota sa de producție de bază a fost ridicată de două ori fără a putea profita de asta”, a declarat James Swanston, economist la Capital Economics.
„Qatarul și EAU sunt mai avansate în eforturile lor de diversificare și sunt mai bine plasate într-o lume care se apropie de cererea maximă de petrol. În special, EAU are o economie non-petrolieră mult mai mare și, așa cum se vede în Dubai, poate susține turismul, serviciile financiare și nu depinde atât de mult de petrol.”
În restul CCG, așteptările de creștere pentru Bahrain, Kuweit și Oman pentru anul viitor sunt estimate la 2,8%, 2,5% și 2,8%, respectiv, față de 2,8%, -1,3% și 1,6% în 2024.
Inflația, care a rămas stabilă în regiune, este de așteptat să rămână scăzută, cu previziuni mediane cuprinse între 0,8% și 3,0% pentru acest an și următorul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...