Pachetul de sprijin social cu care am venit necesită o presiune pe deficit, însă toate elementele de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din buget fără a afecta deficitul public, a declarat, cu acest prilej, Adrian Câciu.
"Este anul 2022, un an complicat care este supus unei presiuni inflaţioniste care nu s-a mai manifestat din 2002. O presiune inflaţionistă care vine nu din intern, cât vine din extern. Ţări europene care nu s-au mai confruntat cu acest fenomen, poate de 50 de ani. Mai mult decât atât, criza preţurilor la energie o cunoaşteţi cu toţii. Gestionarea acestei situaţii cu privire la oferta diminuată de energie, conflictul din Ucraina care a generat şi o problemă la lanţurile de aprovizionare cu combustibili, toate aceste elemente au condus Guvernul în a lua măsuri adaptive, dinamice pentru a sprijini economia României. Efectul îl vedeţi în creşterea economică pe trimestrul I. Creşterea economică nu se face din birou şi nu a făcut-o nici Guvernul, ci parteneriatul între Guvern şi mediul de afaceri. Le mulţumesc antreprenorilor pentru faptul că au înţeles că suntem solidari cu aceştia şi că încercăm să sprijinim cu stimuli economici concreţi, cu bani în economie. Acest lucru s-a întâmplat în trimestrul I şi se întâmplă în continuare. Evident, acest pachet de sprijin cu care am venit necesită o presiune pe deficit. De aceea Guvernul a şi luat măsura să diminueze cheltuielile bugetare cu minim 10%. În acelaşi timp, toate elemente de sprijin pentru economia României vor fi susţinute din buget fără a afecta deficitul public, aşa cum este angajat în legile bugetare anuale. De altfel acest lucru se va vedea în rectificarea bugetară", a spus Câciu.
Demnitarul a explicat faptul că a preluat "o situaţie complicată", iar "primul lucru pe care l-am făcut pentru a stabiliza România a fost să-i oferim un buget potrivit legii".
”Situaţia complicată întotdeauna înseamnă o moştenire”
"Am preluat o situaţie foarte complicată. N-aş vrea să mă refer la ipocrizie din perspectiva celor care ne-au condus înainte, dar situaţia complicată întotdeauna înseamnă o moştenire. O situaţie complicată reprezentând deficite imense, deficit de cont curent de 7%, un deficit public mare, prognozat să se termine în 7,13% în anul 2021, după ce în anul 2020, în timpul pandemiei, am avut 9,4%, o datorie publică crescută cu 13,7 puncte procentuale în doar doi ani de zile... Am anunţat de la început că situaţie este complicată. O inflaţie care s-a triplat într-un singur an, în 2021, când era şi USR la guvernare, de la 2,6%, în noiembrie când am preluat mandatul era 7,8%. Dobânzi care s-au dublat într-un singur an, tot în anul 2021, de la 2,4%, am preluat la 5,5%. Deci, iată elemente care evoluau într-un mod îngrijorător. Am preluat guvernarea, am preluat mandatul şi am încercat să echilibrăm şi să stabilizăm România. Primul lucru pe care l-am făcut pentru a stabiliza România a fost să-i oferim un buget potrivit legii, înainte de începerea exerciţiului financiar", a menţionat ministrul Finanţelor.
Citește și FMI, în România. Analiză a economiei naţionale, în perioada 30 mai - 10 iunie
Acesta a adăugat că "acest lucru a condus la predictibilitate fiscal-bugetară, la generarea de încredere în rândul investitorilor atât străini, cât şi români".
"(...) datele pe primele trei luni, din perspectiva investiţiilor străine directe, ne arată că acestea au crescut cu 9,4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi au dus la redeschiderea dialogului cu Comisia Europeană cu privire la modul în care România abordează procedura de deficit excesiv şi ieşirea din aceasta (...) Mai mult decât atât, în luna noiembrie şi decembrie 2021, am reuşit reducerea deficitului pe ESA, deşi era prognozat la 8%, la 7,1%. Mulţi spun că s-a făcut lucrul acesta înainte. Vă spun că nu s-a făcut, pentru că erau foarte multe cheltuieli amânate când am venit la guvernare, de peste 40 de miliarde de lei. Dacă vă aduceţi aminte, la rectificarea pe care au făcut-o erau prinşi banii de pensii, salarii, dar am trecut peste şi le-am rezolvat", a menţionat Adrian Câciu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...