Creșterea salariului minim, amânată. Nu s-a ajuns la un acord

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
O nouă rundă de discuții va avea loc săptămâna viitoare
O nouă rundă de discuții va avea loc săptămâna viitoare
Guvernul nu a ajuns la un acord cu patronatele şi sindicatele în ceea ce priveşte valoarea taxelor care trebuie plătite după majorarea salariului minim la 3000 de lei, de la 1 ianuarie.

O nouă întâlnire a premierului cu sindicatele și patronatele va avea loc, potrivit Antena 3 CNN, săptămâna viitoare, în încercarea de a ajunge la un consens.

Patronatele cer ca salariul minim să fie, în 2023, de 3000 de lei, cu înghețarea contribuțiilor la 2.550 de lei, așa încât efectiv oamenii să rămână cu mai mulți bani în buzunar, adică un câștig net de 1963 de lei. 

O altă propunere venită din partea patronatelor este ca salariul minim să crească la 3000 de lei, suma din care statul să scutească de taxe 450 de lei, pentru toți angajații, nu doar pentru cei plătiţi cu salariul minim pe economie. 

Sindicatele cer, la rândul lor, ca angajatorii să preia 10% din taxele pe care angajații le plătesc la stat și susțin că asta ar duce la creșterea tuturor salariilor cu 17%. 

Cartel Alfa atrage atenția că, dacă statul nu va taxa 200 de lei din salariul minim de 3000 de lei, va pune în pericol sistemul de pensii și sistemul sanitar.

Despre creșterea tuturor salariilor, așa cum prevede legea salarizării, nici nu mai poate fi vorba. Premierul a transmis partenerilor de dialog social că nu sunt bani la buget.

SCENARIUL 1

Salariul minim: 3000 de lei brut +

Contribuțiile să înghețe la 2550 de lei brut

Rezultat: 1963 de lei salariul net, bani în mână

SCENARIUL 2

Patronate

Salariul minim: 3000 de lei brut

Statul să scutească de taxe 450 de lei pentru toţi angajaţii

Rezultat: 1963 de lei net, bani în mână + majorări pentru toți angajații

Sindicate 

10% din taxele angajaților să fie preluate de firme

Rezultat: cresc cu 17% toate salariile

Indexarea automată a salariilor și pensiilor cu rata inflației

Citește și Majorarea salariului minim. Patronatele resping ideea că se opun. Sumele propuse

Preledintele CNIPMMR a explicat că: "În ceea ce priveşte propunerea confederaţiei pe care eu o reprezint, a Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, a fost aceea ca în 2023 salariul minim să fie de 3.000 lei, cu îngheţarea contribuţiilor la 2.550 lei, aşa încât efectiv în mână oamenii să câştige mai mult. E vorba de un câştig net de 1.963 lei, faţă de 1.800 lei cât ar fi în propunerea publică pe care am văzut-o, însă neasumată în acest moment de Guvern, aceea ca salariul minim să fie de 3.000 lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe şi impozite. Aceasta a fost propunerea noastră”.

Florin Jianu a respins ideea că patronatele nu ar fi de acord cu creşterea salariului minim pe economie: "Suntem cu toţii conştienţi că salariul minim pe economie trebuie crescut de la 1 ianuarie 2023. Aş vrea să demitizăm acea abordare în care patronatele nu sunt de acord cu creşterea salariului minim pe economie. De altfel, în propunerea noastră, aşa cum spuneam, salariul net, ceea ce încasează oamenii în mână, ar fi mai mare decât ceea ce propune Guvernul, condiţia pe care noi am pus-o şi am ridicat-o cu privire la creşterea salariului minim pe economie e aceea a susţinerii sub control a creşterilor din energie", a adăugat Jianu.

El a susţinut că a primit sute de mesaje potrivit cărora sunt abuzuri în ceea ce priveşte contractele pe energie.

"Ceea ce am solicitat Guvernului e ca, până intră în vigoare noua reglementare de la 1 ianuarie, să găsim o schemă de compensare a pierderilor pentru IMM-uri, cei care vor fi afectaţi de preţurile ridicate la energia electrică, respectiv ca într-un termen rezonabil să avem un calendar asumat pentru ceea ce înseamnă Fondul de modernizare, fond care, reamintesc, pune la dispoziţia României 12 miliarde de euro, necheltuiţi în acest moment, ceea ce ar asigura o independenţă energetică atât pentru IMM-uri româneşti, cât şi pentru consumatorii casnici şi ar ajuta în general economia", a adăugat Jianu.

Radu Burnete, director executiv al Confederaţiei Patronale Concordia, a precizat, la rândul său, că şi confederaţia pe care o reprezintă a fost de acord, în principiu, cu această creştere a salariului minim.

"Înţelegem necesitatea ca ea să se întâmple. Ceea ce noi am cerut este ca pentru această sumă pentru care creşte salariul minim, de 450 lei, deductibilitatea să se aplice întregii mase salariale, deci nu doar angajaţilor care au salariul minim pe economie, pentru că se creează nişte praguri la trecerea de la salariul minim la alte salarii şi acolo avem nişte probleme", a mai spus Burnete.

El a mai spus că un alt lucru pe care îl are în vedere este "presiunea imensă" la care sunt supuse companiile în clipa de faţă, în special din cauza costurilor cu energia.

"Vedem că acest ultim trimestru nu arată foarte bine, din ce auzim de la membrii noştri comenzile scad, activitatea economică încetineşte un pic. Pe de parte, trebuie să ajutăm angajaţii, iar, pe de altă parte, şi companiile au nevoie de un mic respiro. Tocmai de aceea, această măsură în care netul creşte din partea companiilor, iar această sumă este lipsită de taxe şi contribuţii", a mai arătat Burnete, menţionând că vor mai avea loc discuţii cu Guvernul săptămâna viitoare pentru o decizie finală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Daniel Dăianu
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Contor electric
Deficit bugetar
Date ROBOR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat, marţi, la 5,87% pe an

Indicele bancar ROBOR a înregistrat o nouă creştere.

Instalație de gaze
Foto: Oana Pavelescu
foto: pexels.com
Gabriel Zetea
Trump. Foto: Pexels.com
O scădere semnificativă
Industrie / Sursa: Freepik.com
Bani - calcule

BNR: Creştere a depozitelor în lei şi valută ale populaţiei

BNR a transmis un comunicat în care sunt prezentate...

Liga spaniolă / Sursa foto: Shutterstock

Hola, España! Premiere fotbalistice în La Liga Spania

Pasiune, ritm, culoare - aceasta este Spania, iar...

Gazprombank / FOTO: Wikipedia

Turcia sare în ajutorul Gazprombank și negociază cu SUA

Această măsură este esențială pentru ca Turcia să poată...

Cimitir de mașini / FOTO: Captură de ecran
Nissan / FOTO: Unsplash

Nissan caută un investitor pe termen lung

În mod specific, compania este interesată de...

Mgmenergo / FOTO: Pexels
Izolații / FOTO: Pexels
Telefon mobil / FOTO: Freepik

Huawei renunță la Android

Este o decizie majoră, care reflectă ambițiile Huawei de a-și construi un...

Angela Merkel / Foto: Thomas Imo/photothek/Bundestag

Refugiați, energie, Rusia: Merkel nu regretă nimic

Angela Merkel și-a scris memoriile. ”Libertate” se...

Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan știrile care conturează...

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres

pixel