Creșterea salariului minim cu 400 de lei, printre proiectele de hotărâri pe agenda Guvernului

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Ședință de Guvern / Foto: gov.ro
Guvernul va discuta săptămâna aceasta un proiect de hotărâre care prevede creșterea salariului minim brut pe țară cu 400 de lei începând de la 1 iulie. Astfel, salariul minim brut pe economie va crește de la 3.300 lei la 3.700 lei, ceea ce reprezintă o majorare de 12,12%.

Aceasta va aduce un plus net de 242 lei pentru angajați, iar deducerea fiscală de 200 lei va fi menținută până la sfârșitul anului. Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că această măsură, împreună cu eforturile de reducere a inflației, vor proteja puterea de cumpărare a angajaților cu venituri mici.

Proiectul de hotărâre vine în contextul transpunerii Directivei Europene 2041 din 2022, care trebuie implementată în legislația națională până la 15 noiembrie. Conform noii directive, valoarea salariului minim nu va mai fi stabilită prin negocieri între guvern și reprezentanții sindicatelor și patronatelor, ci printr-un mecanism clar de calcul.

Tot pe agenda guvernului se află și un proiect de lege elaborat de Ministerul Finanțelor care prevede majorarea cotei de participare a României la Fondul Monetar Internațional (FMI). Contribuția va crește de la 1.811 milioane drepturi speciale de tragere (DST) la 2.717 milioane DST. Drepturile speciale de tragere reprezintă moneda virtuală a FMI, calculată în funcție de un coș de valute: dolarul american, euro, moneda chinezească, yenul japonez și lira sterlină.

De asemenea, Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a propus un act normativ pentru reorganizarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC). Proiectul prevede desființarea a 23 de posturi de conducere, inclusiv funcțiile de șef birou și șef laborator, și restructurarea unităților subordonate cu mai puțin de 10 posturi de execuție. Vor fi desființate cele opt comisariate regionale, iar în locul lor va fi înființată o structură cu un comisar-șef echivalent cu funcția de director executiv, care va coordona 41 de comisariate județene și șase sectoriale, conduse de comisari șefi adjuncți.

Centrul European al Consumatorilor va fi organizat la nivel de direcție și finanțat de Comisia Europeană și bugetul de stat, cu o contribuție de 67% de la Comisia Europeană și 33% de la bugetul de stat pentru acest an. Prin această reorganizare, numărul funcțiilor de conducere va fi redus cu 23, reprezentând o scădere de 5,5% din totalul actual de 99 de funcții.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel