Criza de muncitori calificați ar putea să ducă la o încetinire a tranziției Germaniei către energii regenerabile – studiu
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
România poate rămâne fără muncitori străini din cauza problemelor consulare din Asia
România poate rămâne fără muncitori străini din cauza problemelor consulare din Asia
Criza de lucrători calificaţi ameninţă să încetinească tranziţia Germaniei la energii regenerabile, indică un studiu al Institutului german pentru economie IW, publicat sâmbătă şi citat de dpa.

În prezent se înregistrează un deficit de circa 216.000 de lucrători calificaţi pentru dezvoltarea în continuare a energiei solare şi eoliene.

Potrivit studiului, publicat de ziarele din Funke Mediengruppe, nu sunt suficienţi electricieni, tehnicieni pentru instalaţii de termoficare şi climatizare, dar şi specialişti în computere.

Electricienii în special sunt deosebit de importanţi pentru tranziţia energetică, subliniază studiul.

"Pentru a nu pune în pericol tranziţia energetică, asigurarea de personal calificat trebuie să fie o prioritate de top pentru toate părţile implicate", a punctat autoarea studiului, Anika Jansen.

Publicarea studiului survine în contextul unei crize extinse de lucrători calificaţi în Germania, mai notează dpa.

Ce-i așteaptă pe români în 2023? Adrian Negrescu: ”Regula de bază va fi scapă cine poate!”

Analistul financiar Adrian Negrescu a vorbit, într-un interviu acordat în exclusivitate DCBusiness, despre cum va fi anul 2023, la ce trebuie să se aștepte românii și ce se va întâmpla pe piața imobiliară. 

”Domnul ministru Adrian Câciu joacă rolul optimistului de serviciu într-o situație care numai optimism nu inspiră. Economia, din păcate, a aterizat puternic – suntem deja într-o zonă asociată stagflației, iar perspectivele nu sunt deloc încurajatoare, așa cum sugerează și Banca Națională a României”, consideră Adrian Negrescu. 

1. La ce trebuie să ne așteptăm în 2023?

Situația economică a României este pe muchie de cuțit. Creșterea taxelor de la 1 ianuarie, inflatia, scumpirea creditării și accentuarea fenomenului de neîncredere în economie, dovadă apetitul tot mai scăzut pentru investiții, alături de scăderea semnificativă a consumului, ar putea duce economia în zona de recesiune. 

”Afară e vopsit gardul, ...”

Știți expresia ,, afară e vopsit gardul, înăuntru-i leopardul’’. Cam așa o să arate economia. În statistici poate că vom evita recesiunea, urmare a efectelor inflației (PIB-ul se va umfla în continuare din creșterile de prețuri), însă în realitatea economică, situația va fi din ce în ce mai proastă. Dezintermedierea a devenit cuvântul de ordine, iar scăderea apetitului pentru investiții va crea ample probleme în lanțurile economice și așa afectate semnificativ de scăderea puterii de cumpărare.

Pe cont propriu

2023 va fi, fără îndoială, un an al supraviețuirii atât pentru populație cât și pentru mediul de afaceri în care regula de bază va fi – fiecare scapă cum poate, pe cont propriu, din constrângerile generate de inflație, de înghețarea business-urilor și din efectele creșterii taxelor.

2. Va avea Guvernul bani pentru a acoperi toate majorăriler de pensii și salarii, toate ajutoarele?

În 2023, Guvernul va reuși să își achite toate obligațiile în privința salariilor și pensiilor doar dacă va reuși să colecteze mai mult. Îmi este teamă că, în loc să facă reforme, să își prioritizeze cheltuielile, va alege din nou calea inflației pentru a crește încasările bugetare. Nu este exclus ca, de la mijlocul anului, să asistăm și la noi creșteri de taxe. Reforme, absorbția banilor europeni, o colectare mai bună – acestea ar fi soluțiile pe care Guvernul ar trebui să le pună în practică și să vedem dacă va face acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel