Criza energetică lovește China din plin. Totul pare să se clatine

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Nori negri par să se adune deasupra Chinei
Nori negri par să se adune deasupra Chinei
Da, China atrage toate privirile și atenția jucătorilor din piață, pentru că starea de sănătate a marii economii asiatice pare să se deterioreze constant. Întrebarea este dacă, sub presiunea factorilor interni - vezi cazul Evergrande și determinarea președintelui Xi Jinping de a pune la punct marile companii ale țării, cu efect direct asupra pieței de capital - și externe - vezi criza energetică mondială - economia Chinei va rezista. Dacă nu, va avea de suferit o planetă întreagă. 

Criza energetică din China a declanșat o creștere a prețurilor la electricitatea industrială, ceea ce a antrenat o scădere a producției de metale, scrie Bloomberg. 

Potrivit unui studiu realizat de compania Mysteel, din cauza deficitului de energie electrică din China, în septembrie, producția de cupru, aluminiu și zinc a scăzut, antrenând o creștere a prețurilor metalelor. Pe fondul deficitului de carburanți pentru centralele electrice, autoritățile chineze se pregătesc să majoreze cu 20% tarifele la electricitate, adică dublu față de limita actuală. Costul energiei electrice pentru cele mai mari industrii consumatoare de energie, inclusiv producătorii de metale, nu va fi limitat.

Printre companiile metalurgice, cel mai mare risc îl reprezintă producătorii de nichel și zinc din cauza creșterii facturilor la electricitate, a explicat Wang Yue, analist la Shanghai East Asia Futures Co. Aceste două metale sunt cel mai des folosite în fabricarea oțelului. Totuși, spune el, impactul asupra producției de aluminiu, cea mai afectată din cauza raționalizării consumului de energie de la începutul acestui an, poate fi mai mic, deoarece producătorii obțin profituri constante pe fondul cererii tot mai mari de metal ușor, utilizat într-o varietate de industrii.

Citește și Adio prețuri mici la alimente! O spune șeful de la Kraft Heinz

În august, rezervele de cărbune de la principalele centrale electrice din China au atins cel mai mic nivel din ultimii 10 ani. Lipsa energiei electrice a fost pusă pe seama condițiilor meteorologice extreme, a cererii tot mai mari pentru exporturile chineze, a eforturilor țării de a reduce emisiile de carbon și a tensiunilor geopolitice cu Australia, mult timp principalul furnizor de cărbune din China.

Problemele provocate de criza energetică se suprapun peste cele cauzate de situația companiei Evergrande, unul dintre cei mai mari dezvoltatori din China și ale cărui cărui dificultăți de ordin fainanciar amenință să antreneze un val de falimente printre alți jucători de pe piața imobiliară a țării. 

Mai ales că președintele Xi Jinping sprijină măsurile de stopare a expansiunii acestei piețe. Îngrijorările cu privire la riscurile de contagiune s-au intensificat săptămâna aceasta, după falimentul neașteptat al Fantasia Holdings Group Co. a declanșat vânzări importante pe piețele extra-continentale. Prin urmare, randamentul obligațiunilor junk în dolari a crescut la 16,9%, cel mai ridicat ul ultimul  aproximativ deceniu, în timp ce obligațiunile exprimate în dolari ale Evergrande au scăzut la un nivel minim din toate timpurile.

După cum a declarat Michel Levy, un specialist pe probleme de datorii, dezvoltatorii chinezi se confruntă cu o „triplă lovitură”: acces redus la finanțare offshore, cifre „catastrofale” de pre-vânzare și restricții pe piața bancară continentală.

Acest lucru ar putea declanșa un „mare val de falimente”, a adăugat Levy, directorul fondului alternativ de gestionare a activelor SC Lowy.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8
Garage DDD / FOTO: Captură ecran
Toyota
Donald Trump / Foto: Flickr, Casa Albă

Echipa Donald Trump II: Loialitate în slujba unei ambiții

Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...

Carne / FOTO: Freepik
În laboratoare / FOTO: https://www.leti-cea.fr/cea-tech/leti/Pages/presse/Phototheque.aspx
Mașină electrică / FOTO: Freepik
Unicredit

UniCredit exclude relocarea sediului central în Germania

Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...

Unilever / FOTO: Freepik

Unilever vrea să renunțe la o serie de produse alimentare

Este o manevră care face parte din planurile de...

foto: pexels.com
O colaborare de succes
Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik

pixel