Criza facturilor la energie lovește și Grecia. Care a fost creșterea în 2021
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Grecia se confruntă cu o creștere îngrijorătoare a prețului la energie care va aduce facturi mai mari populației, dar care va genera și o creștere în lanț a prețurilor la produse și servicii.

Populația și companiile se confruntă în ultima lună cu creșteri de până la 50% la facturile de energie electrică, deoarece prețurile din piața energiei electrice au atins niveluri record în luna august.

Aici se adaugă și costurile generate de certificatele de CO2, care trebuie plătite de către Grecia, dar și de factorii geopolitici.

Compania rusă Gazprom, care este principalul furnizor de gaze naturale al UE, a decis să nu furnizeze gazul suplimentar de care Europa are nevoie înainte de sezonul de iarnă, pentru a grăbi acordul europenilor pentru conducta Nord Stream 2.

La aceasta s-a adăugat și cererea mai mare de gaze naturale lichefiate, venită din partea țărilor asiatice, care a ridicat prețurile de import de la 25 de euro, cât erau în luna mai, la 48 de euro pe MWh. 

Prețurile energiei electrice pe piețele angro europene au explodat și acum depășesc cu mult 100 de euro/MWh, cele mai mari prețuri fiind în Europa de Sud-Est  (155 de euro pe MWh în Bulgaria, 145 de euro în Serbia, 125 de euro în Croația și Slovenia, și 115 € în Ungaria și România), scrie publicația Ekathimerini.

Dar Grecia este cea mai scumpă piață a energiei electrice, cu prețul ajungând la 157 EUR pe MWh, o creștere de 70% de la începutul anului.

Consumatorii simt deja impactul unor prețuri mai mari, iar plângerile adresate Ministerului Energiei și Autorității de Reglementare pentru Energie (RAE) au explodat în ultima perioadă. Confederația Profesioniștilor, Meseriașilor și Comercianților (GSEVEE) a tras un semnal de alarmă cu privire la povara suplimentară pentru firmele mici și mijlocii, spunând că un sfert dintre companii nu își poate plăti facturile.

Având în vedere că se așteaptă ca prețurile la energie electrică să se stabilizeze la aceste niveluri ridicate, RAE a propus o mai mare transparență în contractele de energie electrică.

Citește și: Avalanșă de reclamații la facturile de curent și gaze. Ce recomandă ANRE

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel