Cu un singur cuvânt, China ar putea lăsa SUA fără arme

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Muncitori chinezi
Muncitori chinezi
În cazul în care China, țară care controlează aproape 90% din oferta mondială de pământuri rare, decide să spună NU, nu mai vânde Statelor Unite această materie primă, armata americană va rămâne fără arme. În orice caz, așa susține postul de televiziune Fox News.

Săptămâna viitoare, Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, va efectua un turneu în Asia. Cu această ocazie, se va întâlni pentru prima dată cu omologul său chinez, Wei Fenghe. Vineri, după o lungă perioadă de tăcere, Guvernul de la Beijing, a luat, în sfârșit legătura în mod oficial cu Pentagonul pentru a stabili ultimele detalii ale întrevederii.  Potrivit unui oficial american familiarizat aceste pregătiri, reuniunea se va concentra pe "gestionarea concurenței".

Un aspect al escaladării competiției dintre China și Statele Unite îl constituie acum lupta pentru pământuri rare, 17 elemente chimice utilizate la fabricarea  aproape a tuturor produselor electronice, inclusiv a componentelor sistemelor de armament esențiale ale SUA, cum ar fi avioanele de luptă F-35, tancurile M1 Abrams, rachetele sol-aer, radiourile portabile și toate celelalte.

În prezent, China controlează aproape 90% din oferta mondială de pământuri rare. Iar acest lanț de aprovizionare este atât de important pentru securitatea națională a Statelor Unite, încât Departamentul Apărării a înaintat propria propunere legislativă către Comisia pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanților, solicitând 253,5 milioane de dolari pentru un stoc mai mare de aceste minerale. Dacă lanțul de aprovizionare a Statelor Unite cu aceste minerale este întrerupt, avioanele de luptă nu vor mai zbura, tancurile se vor opri, iar armata americană ar putea avea probleme de comunicare, explică Fox News. 

Un proiect de lege 

Senatorii Mark Kelly și Tom Cotton, care sunt membri ai Comisiei pentru servicii armate, au făcut echipă și au elaborat împreună un proiect de lege numit REESHORE. Acest proiect de lege ar contribui la crearea unor rezerve mai mari de pământuri rare necesare armatei americane, precum și la creșterea stimulentelor pentru extragerea acestor elemente în America. Senatorul Kelly, care este un fost astronaut, a explicat că, după ce a fost în spațiu, înțelege foarte bine problema.

"Am trecut de multe ori deasupra Chinei în spațiu, am înconjurat planeta noastră de sute de ori. Dacă vă uitați la China, vedeți ceva de genul unor lacuri de culori foarte ciudate. Asta pentru că procesează lucruri precum metalele rare. Este un proces extrem de murdar", a declarat Kelly, adăugând că una dintre cauzele poluării din China este extracția acestor minerale.

Potrivit senatorului Tom Cotton, dacă Beijingul privează Statele Unite de aceste resurse, stocul actual al Departamentului Apărării se va reduce de la an la an. 

Reglementări legate de mediu

Producția și extracția acestor materiale în Statele Unite este sever restricționată din cauza reglementărilor stricte de mediu. Alte probleme legate de lanțul de aprovizionare agravează situația. Având în vedere tensiunile crescânde dintre Statele Unite și China în legătură cu Taiwan și Ucraina, monopolul Beijingului asupra metalelor rare se transformă într-o problemă de securitate națională.

Drew Horn, un fost soldat din forțele speciale ale armatei americane, a văzut cât de importante sunt aceste materii prime pentru securitatea Americii atunci când a luptat în diferite conflicte. Horn a creat o companie numită GreenMet pentru a asigura o aprovizionare neîntreruptă cu aceste materiale. Horne a explicat problema în felul următor: "Este extrem de dificil să sincronizezi și să aduci totul laolaltă într-un mod care să facă lucrurile să avanseze. Pentru că acum este vorba de fapt de crearea unui lanț de aprovizionare vertical, care până acum există doar în China."

Acum vedem consecințele

Potrivit lui Horne, Statele Unite au potențialul de a crea o tehnologie pentru a procesa aceste minerale pe teritoriul lor, iar această tehnologie s-ar putea dovedi chiar mai eficientă decât cea a Chinei. "Ar fi chiar mai bine decât ceea ce se face acum în China, pentru că am avea o supraveghere regulată din partea agențiilor de reglementare și o tehnologie mai bună care ar trebui implementată pentru a proteja mediul", a explicat Horn.

Institutul Ronald Reagan și-a expus preocupările într-un raport al grupului său de lucru publicat în noiembrie anul trecut. În acel document, experții au subliniat necesitatea ca Statele Unite să devină mai independente. "Dorința Chinei de independență totală contrastează puternic cu dependența tot mai mare a Americii de importuri, inclusiv de importurile de bunuri esențiale pentru securitatea națională, cum ar fi metalele de pământuri rare și semiconductoarele", se arată în raport. Directorul institutului, Roger Zakheim, a remarcat următoarele: "Am dat-o Chinei. Am predat efectiv totul Chinei, iar acum vedem consecințele, de la avioanele de luptă F-35 până la telefoanele pe care le folosim în viața de zi cu zi.

Citește și Răspunsul de 120 mil. $ al Chinei pentru Lockheed Martin

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel