Cum au reuşit chinezii să îi păcălească pe americani în privinţa restricțiilor asupra cipurilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Cip
Cip
Companiile chinezești cumpără echipamente de fabricare a cipurilor din SUA pentru a produce semiconductori avansați, în pofida unei serii de noi restricții la export menite să împiedice progresele industriei de semiconductori din această țară, potrivit unui raport al Congresului, publicat marți.

"Importatorii pot adesea să achiziționeze echipamentul dacă susțin că este utilizat pe o linie de producție mai veche și, având în vedere capacitatea limitată de inspecție a utilizării finale, este dificil să se verifice dacă echipamentul nu este utilizat pentru a produce cipuri mai avansate", se arată într-un raport al Camerei Reprezentaților, conform Reuters.

Constatarea vine în contextul în care Statele Unite se străduiesc să afle cum a reușit gigantul chinez de telecomunicații Huawei să producă un cip avansat de 7 nanometri în componența noului model de smartphone Mate 60 Pro, în ciuda restricțiilor la export anunțate anul trecut.

Huawei și SMIC, cel mai important producător de cipuri din China, au fost, de asemenea, adăugate la o listă de restricții comerciale în 2019 și 2020, care, în teorie, interzice furnizorilor americani să livreze anumite tehnologii către aceste companii.

Unii specialiști din China au presupus că SMIC ar fi putut realiza cipul cu echipamente obținute înainte de normele impuse în octombrie 2022, dar a avut alte opțiuni pentru a obține echipamentele din străinătate, se arată în raport.

China a stocat echipamente, profitând de decalajul dintre regulile Statelor Unite din octombrie 2022 și măsurile similare ale Japoniei și Olandei din iulie și, respectiv, septembrie 2023, detaliază raportul.

Potrivit documentului, în perioada ianuarie-august 2023, China a importat din Olanda utilaje pentru fabricarea semiconductorilor în valoare de 3,2 miliarde de dolari, o creștere de 96,1% față de 1,7 miliarde de dolari înregistrată în aceeași perioadă din 2022. Importurile de echipamente pentru semiconductori ale Chinei, provenite din toate țările, au totalizat 13,8 miliarde de dolari în primele opt luni din 2023, mai arată raportul.

Raportul nu prezintă o recomandare specifică pentru a remedia lacunele din normele americane, dar îndeamnă Congresul să solicite o evaluare anuală, care să fie finalizată în termen de 6 luni de către General Accountability Office și ulterior făcută publică.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eolian
Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă
BCE
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu

Furnizorii de energie, luați la control de ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Termocentrala

pixel