Cum este să trăiești în Elveția: Relațiile cu vecinii, o provocare pentru alții
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Relațiile între vecini se bazează pe alte criterii
Relațiile între vecini se bazează pe alte criterii
Printre altele, Elveția este țara unde, în luna iulie, inflația a rămas stabilă, spre deosebire de majoritatea statelor lumii, unde inflația a continuat să crească. 

Cei mai mulți locuitorii acestei țări sunt în relații destul de distante cu vecinii lor. Cu toate acestea, au mare încredere în ei. În orice caz, așa reiese dintr-un studiu realizat de Institutul Gottlieb Duttweiler și ale cărui rezultate au fost publicate miercuri. 

Potrivit studiului "Bună ziua vecinilor", doar 12% dintre repondenți au declarat că își cunosc foarte bine vecinii. În același timp, trei sferturi dintre participanții la sondaj au recunoscut că se simt în siguranță în cartierul lor și aproape niciunul dintre ei nu este nemulțumit de relațiile cu vecinii lor.

Această încredere se reflectă în gesturile de zi cu zi: 67% dintre oameni își ajută de bunăvoie vecinii, oferindu-le mâncare sau împrumutându-le un instrument, 48% le udă plantele și 26% au grijă ocazional de copii sau animale.

Relații distante 

Se pare însă că a ajuta nu este condiționat de natura relațiilor dintre oameni. Pentru că, în majoritatea cazurilor, elvețienii păstrează distanță față de cei care locuiesc în apropiere. Este vorba mai degrabă de o "conviețuire prietenoasă" decât de o "conviețuire activă". În general, elvețienilor nu deschid oricui ușa locuinței lor, nu prea merg în vizită și nici nu primesc vizite. Oricum, nu foarte des. Poate doar cu ocazii speciale. 

Contactele dintre vecini iau deseori forma unor gesturi mici, amabilități precum un zâmbet, un mic salut, atenția acordată celor mai vulnerabili, utilizarea atentă a spațiilor comune din interior și exterior.

Patru tipuri de vecini

Autorii studiului au identificat patru tipuri de vecini: cei distanți, care reprezintă aproape jumătate dintre repondenți (47%): aceștia nu doresc să fie deranjați sau să fie o povară pentru ceilalți. Dacă au nevoie de ceva, se ocupă singuri. Când este însă nevoie de ajutor, sar imediat. 

Un alt grup este reprezentat de vecinii "inspiraționali", care se angajează să fie toleranți, să cunoască oameni noi și să participe la acțiuni colective și care reprezintă aproape o treime din totalul vecinilor. Și, în sfârșit, mai puțin numeroși, sunt cei care construiesc relații și doresc să trăiască cu oameni care împărtășesc aceleași valori.

Elvețienii sunt mulțumiți de frecvența contactelor cu vecinii lor: pentru 81% dintre ei, aceasta corespunde exact așteptărilor lor, 16% ar dori mai multe contacte și 2% mai puține. Cu toate acestea, aceste medii variază în funcție de locație și regiune. De exemplu, un sfert dintre locuitorii orașelor ar dori mai multe contacte. De asemenea, persoanele vorbitoare de limbă franceză sunt mai solicitate decât cele din alte regiuni.

O situație stabilă 

Inflația a rămas stabilă în Elveția în luna iulie, în special datorită scăderii prețurilor la păcură, în timp ce prețurile la gaze au crescut. Inflația anuală a fost de 3,4%, la fel ca în luna precedentă și în limitele așteptărilor multor analiști.

Aceste cifre se încadrează în intervalul de prognoză al economiștilor chestionați de agenția AWP, care se așteptau la o creștere a prețurilor cuprinsă între 3,0% și 3,7% pe parcursul unui an și între -0,4% și +0,4% în luna de referință.

Inflația de bază, adică excluzând produsele proaspete și energia, s-a situat la +2% de la an la an, față de +1,9% în iunie și -0,2% de la o lună la alta. În pofida unei scăderi de 0,7% a variației lunare, produsele importate (+8,4% pe parcursul unui an) au majorat factura anuală, în timp ce produsele interne - în creștere cu 0,2% în decurs de treizeci de zile - au crescut cu doar 1,8% în aceeași perioadă.

Citește și Elveţia vrea să aplice strategia lui Ceauşescu dacă vor fi probleme cu energia electrică la iarnă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bosch avertizează asupra unui posibil nou val de concedieri

Orice reduceri de personal vor fi efectuate "cu simţul...

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...


pixel