Cum petreceau soţii Ceauşescu de Sărbători

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Cea mai mare clădire din lume, vizibilă de pe Lună! Cât l-a costat pe dictator
Cea mai mare clădire din lume, vizibilă de pe Lună! Cât l-a costat pe dictator
Mormântul fostului conducator Nicolae Ceausescu aduna an de an de Crăciun nostalgici din toată tara. La 32 de ani de la executie, romanii continua sa mearga cu flori si lumânări la cimitirul unde Nicolae si Elena Ceausescu au fost ingropati.

La 32 de ani de la Revoluţie, mulţi români încă îşi aduc aminte cu nostalgie de vremea comunismului. An de an, nostalgicii merg să aprindă o lumânare la mormintele soţilor Ceauşescu. În anii de comunism, Crăciunul, dar mai ales Revelionul erau sărbătorite cu mare fast de Nicolae Ceauşescu şi soţia lui Elena. La masa familiei Ceauşescu se adunau prietenii pentru a servi bucate alese.

„Nici nu se compară rafinamentele culinare de acum cu aşa-zisele rafinamente de la mesele Ceauşeştilor, chiar dacă şi ei ar fi avut acces, să zicem, la fructe de mare. Dar nu le plăceau. Ei mâncau mâncăruri tradiţionale, sarmale, friptură, pui la ceaun, piftie, salată de boeuf, care oricum nu lipseau de la mesele de sărbătoare. Dacă lipseau era vai şi-amar!

Mesaje de CRĂCIUN. O urare, un gând bun pot face MINUNI

Lui Nicolae Ceauşescu îi mai plăceau în special preparatele tradiţionale din peşte, ciorbă de peşte, plachia şi saramură, marea lui pasiune fiind sarmalele. De băut, se bea vin alb şi ţuică de prună, fiartă şi îndulcită. Tanti Lenuţa mai bea băuturi dulci, pentru femei, dar nu se îmbăta. Cam ăsta era meniul lor de ani de zile, la petreceri, la aniversări sau la Revelion”, a povestit Mihaela Ceaușescu, fiica lui Marin Ceauşescu, în volumul „Nu regret, nu mă jelesc, nu strig”.

„Meniul se întocmea de regulă cu o seară înainte, bucătăreasa pregătind mâncare pentru 8-15 persoane. Cele mai cerute erau ciorbele acrite din belşug, fripturile la grătar şi prazul umplut cu carne. Cât despre cei doi câini, Corbul şi Sarona, şi aceştia se bucurau de îndemânarea Irinei Sava. Dacă dimineaţa mâncau cremvruşti, la prânz puteau „servi” budincă de brânză cu spaghete, legată cu zece ouă, sau carne de vită cu zarzavat.

Interesant este că unele dintre ingrediente soseau din te miri ce colţ al ţării, ambalate în colete şi expediate pe adresa preşedintelui…

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La bursă / FOTO: Freepik
Foto: Oana Pavelescu
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Ilie Bolojan
Vaci. Foto: Pexels.com
Industrie / Sursa: Freepik.com
Freepik.com
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Contor electric
Factură electronică / Foto: Freepik
Transelectrica
Petrol / FOTO: Freepik
Atac cibernetic / Foto: Freepik
Hidroelectrica

Hidroelectrica ţinteşte 1 milion de clienţi casnici

Hidroelectrica ar putea depăşi numărul de un milion de...

Foto: Pexels.com
CEC Bank
BCR întrevede că economia României nu va intra în recesiune
Banca Transilvania / FOTO: Pagina de Facebook a BT
Secerătoare / Foto: Freepik
Banca Națională a României
Sam Altman, CEO Open AI
Ilie Bolojan / Foto: Facebook
România iese din nou să împrumute de pe piețele externe
Gazprom

Bulgarii au decis ce vor face cu benzinăriile Gazprom

Comisia pentru protecţia concurenţei din Bulgaria (CPC)...

Bursa de la București
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/

pixel