Cum se simte economia Rusiei după 9 luni de război și sancțiuni
Autor: Oana Pavelescu | 23 noi 2022, 18:20
Sentimentul general este încă unul destul de bun la nivelul cetățenilor
Sentimentul general este încă unul destul de bun la nivelul cetățenilor
După nouă luni de la începutul războiului președintelui rus Vladimir Putin în Ucraina, pagubele aduse celei de-a 11-a economii a lumii sunt mari. 

Băncile rusești de top au fost scoase din sistemul financiar global, rezervele băncii centrale în valoare de aproximativ 300 de miliarde de dolari sunt înghețate, iar sute de companii străine au plecat. 

Lipsa pieselor de schimb a afectat industria auto și amenință aviația comercială. În urma ordinului de mobilizare al lui Putin, zeci de mii de tineri muncitori au fugit din țară, scrie Bloomberg. O prognoză a OCDE publicată săptămâna aceasta estimează că economia Rusiei se va contracta cu 5,6% în 2023.

Sancțiunile economice aplicate Rusiei nu a oprit războiul în Ucraina. Dar sancțiunile au slăbit poziția Rusiei ca putere mondială, au descurajat națiuni aparent imparțiale să se alinieze cu guvernul de la Moscova și au semănat îndoieli cu privire la conducerea lui Putin în rândul elitelor rusești. 

Pentru a fi mai convingătoare în fața Rusiei pentru a pune capăt războiului pe care îl desfășoară în Ucraina va fi nevoie ca SUA și Europa să strângă și mai mult lațul.

Din februarie, sancțiunile au crescut costurile războiului, reducând capacitatea Moscovei de a cumpăra ceea ce are nevoie, în timp ce piața devine periculoasă pentru cei din afară. China, India și Turcia importă țiței rusesc, importuri care au fost reduse brusc în ultima perioadă, iar Rusia s-a străduit să redirecționeze exporturile de gaze care erau destinate Europei. 

Importurile de tehnologie de care Rusia are nevoie pentru a-și susține mașinăria de război - ca să nu mai vorbim de stimularea inovațiilor viitoare - au fost efectiv tăiate de luni de zile. Mai mult, ceea ce poate cumpăra acum, atunci când vine vorba de componente electronice, este adesea defect. Moscova se va adapta, dar nu rapid.

Chiar și așa, pentru moment, impactul direct asupra războiului rămâne limitat. Pentru a scoate din joc cel mai mare exportator de hidrocarburi din lume, unul cu un excedent considerabil de cont curent, este necesar să se vizeze aceste exporturi, un proces care începe cu adevărat abia acum. 

Rușii suferă deja din cauza lipsurilor de mai bine de un deceniu, veniturile disponibile reale ale gospodăriilor atingând un maxim în jurul anului 2012. Se așteaptă ca economia să se contracte în acest an cu 3,9. Există, de asemenea, faptul ineluctabil că Putin este mai mult decât dispus să sacrifice creșterea economică viitoare pentru obiectivele sale personale și poate reduce cu ușurință la tăcere disidența.

Sancțiunile rareori produc schimbări politice rapide sau un sfârșit instantaneu al conflictului. Cu forțele Rusiei în retragere, este esențial ca Occidentul să intensifice presiunea. Cel mai evident, SUA și aliații săi ar trebui să continue să înarmeze și să sprijine financiar Ucraina. De asemenea, ei ar trebui să încurajeze exodul de creiere din Rusia. Cel puțin 350.000 de persoane au fugit deja din cauza ordinului de mobilizare al lui Putin, ceea ce a dus la prăbușirea încrederii consumatorilor. Guvernele occidentale pot accelera procesul prin oferirea mai multor vize umanitare, un sprijin sporit pentru studenții ruși și stimulente pentru oamenii de știință și profesioniștii din domeniul tehnologiei să se mute în străinătate. Nu numai că economiile occidentale ar beneficia, dar deficitul de forță de muncă și de competențe din Rusia s-ar intensifica.

Europa ar trebui să depună în continuare eforturi pentru a elimina lacunele sancțiunilor. Pentru a cita un exemplu, există dovezi că armata rusă importă aparate electrocasnice din țările vecine și utilizează microcipurile acestora pentru a compensa pierderea accesului la semiconductoarele occidentale. (Armenia a importat mai multe mașini de spălat din Uniunea Europeană în primele opt luni din 2022 decât în ultimii doi ani la un loc). De asemenea, vor fi necesare acțiuni riguroase pentru a aplica sancțiunile UE privind țițeiul și un plafon de preț condus de SUA pentru petrolul rusesc, care ar extinde interdicția de a vinde asigurări și alte servicii navelor care nu se conformează.

Mai presus de toate, guvernele occidentale și partenerii lor trebuie să rămână uniți. Economia Rusiei se golește, iar războiul nu merge în direcția dorită de Moscova. Putin încă mai crede că susținătorii Ucrainei vor ceda primii. Occidentul trebuie să-i demonstreze că se înșeală.

Citește și: Republica Moldova lăsată pe întuneric de ruși. Haos în Chișinău VIDEO

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Seulul a lansat primul său autobuz fără şofer

Seulul a lansat vineri prima sa linie de autobuz...

Polonia comandă două nave de spionaj de la Saab

Producătorul suedez de armament Saab a anunțat vineri un...

Deficitul bugetar a urcat la 3,37% din PIB, după 10 luni

Deficitul bugetului general consolidat a urcat la 3,37%...

BMW îşi dublează investiţiile în Ungaria. Suma este uriașă

Constructorul auto german BMW AG a decis să îşi dubleze...

Tesla recheamă zeci de mii de autoturisme

Tesla recheamă în service aproape 81.000 de mașini...

Jaguar Land Rover reduce producția în Marea Britanie

Jaguar Land Rover va reduce producția de vehicule în...

OUG pentru angajări la stat și salarii majorate cu 50 %

Guvernanții își majorează lefurile cu 50% din salariul...

Compensarea muncii suplimentare în zilele de sărbători

Codul muncii stabilește că muncă suplimentară se...

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut la 7,85% pe an

Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se...

Crossuri externe