Cum vede Orban rezolvarea problemei creșterii prețurilor la gaze și curent

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Preşedintele PNL, Ludovic Orban, anunţă că adoptarea Legii privind consumatorul vulnerabil va reprezenta o prioritate la începutul noii sesiunii parlamentare.

"În ceea ce priveşte consumatorul captiv, consumatorul casnic, avem ca prioritate zero, la debutul Parlamentului, adoptarea Legii privind consumatorul vulnerabil, care prevede posibilitatea de a sprijini familiile cu venituri mai mici în plata unei părţi din factura la energia electrică şi din factura la gaze. De asemenea, pregătim noi scheme de ajutor de stat pentru companiile energofage pentru care s-a plătit în proporţie de 16% din cuantumul certificatelor de CO2, au fost finanţate companiile care au un cost foarte mare cu energia. De asemenea, pregătim un pachet pe scheme de ajutor de stat de minimis (...) pentru IMM-uri, pentru a-i ajuta în reducerea costurilor cu energia electrică. Avem o întreagă paletă de măsuri", a declarat Ludovic Orban duminică, la Oradea, răspunzând unei întrebări referitoare la soluţiile pentru evitarea unor creşteri ale preţurilor la energia electrică.

În acelaşi context, el a subliniat că soluţia cea mai bună pentru preţuri mai scăzute este "să produci ieftin energia la tine acasă".

Citește și: Prețul la gaze. Semnal de alarmă tras de specialiști: Europa, pe marginea prăpastiei

"Când eşti dependent de importuri (...), noi putem importa energie, pe de altă parte, pentru securitate energetică există obligaţia de a ţi se asigura energie electrică într-un procent de 10%, mi se pare că e procentul care ne poate fi asigurat din importuri pentru a putea face faţă consumului, însă noi trebuie să creştem capacităţile de producţie a energiei. Să investim, există fonduri pentru modernizare, trebuie finalizate cât mai repede. Centrala de la Iernut, trebuie dat drumul la capacităţi de producerea a energiei electrice, energie electrică verde, fie că e vorba de solar, de energie eoliană sau de alte tipuri de energie verde. Trebuie investit în finalizarea capacităţilor, barajelor şi a capacităţilor de producere a energiei pe hidro. Încetul cu încetul trebuie să reducem ponderea energiei care este produsă pe cărbune, pentru că această energie care este produsă pe cărbune din cauza evoluţiei preţului la certificatele de CO2, care sunt la 56 de euro, practic ne duce cu preţul energiei foarte sus", a declarat Orban.

El a mai spus că este fundamentală implementarea parteneriatului cu SUA în domeniul energiei nucleare, pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Conducte petroliere / Foto: Rawpixel
Registrul Auto Român
ANAF / Foto: DCBusiness
Warren Buffett / FOTO: Facebook
Călin Georgescu / Foto: LUCIAN TUDOSE / Agerpres
Casă țărănească din secolul XIX
Nvidia / Foto: Nvidia / Flickr
Bani. Foto: Mihai Ciobanu

Cursul BNR: Euro a crescut, dolarul și aurul au scăzut

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Bursa de Valori București

BVB a închis ziua în scădere pe toţi indicii

Bursa de Valori Bucureşti a închis în scădere pe toţi...

Foto: Pexels.com
Grafic bursier
Bani
Baterii. Mașini electrice
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Tranzacție încheiată
Petroliști Aramco / Foto: Aramco

Prețul petrolului scade, piața este din nou agitată

În prima zi a săptămânii, investitorii au exprimat o...

Conducte de gaze / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com

Germania devine o națiune de cumpărători online

Comerţul online ia amploare în Germania.

Buletin de vot / FOTO: Facebook AEP
Rubla rusească
CEC Bank / Ilustrație: Oana Pavelescu
BCE
Bună dimineața! Să aveți o zi de neuitat!
Investitori la bursă / FOTO: Freepik
Lacătul pe ușă
COP29 BAKU / FOTO: https://cop29.az/en/media-hub/media-gallery/35/album?slide=8

pixel