Cuprinși de frică, mega-bogații Chinei fug mâncând pământul din țara lor

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Un loc primitor, unde mulți se simt în siguranță
Un loc primitor, unde mulți se simt în siguranță
Sunt multe motivele stării lor de panică. Unde se duc? Într-o ”zonă neutră”. Pe care au găsit-o nu departe de casă.

Tot mai multe familii ultra-bogate părăsesc în grabă China pentru a se instala, definitiv sau temporar, în  Singapore, orașul-stat din Asia de Sud-Est. Iar unul dintre principalele motive care-i îndeamnă să-și facă bagajele și să fugă este dorința de a-și pune la adăpost averile: Partidul Comunist al Chine devine tot mai interesat de banii acestor milionari. 

Recentele represalii ale autorităților chineze împotriva miliardarilor din domeniul tehnologiei și a celebrităților care nu și-au plătit impozitele, dar și cei trei ani de politică "zero-covid" i-au determinat chinezii bogați caute adăpost în altă parte.

 

Mulți și-au stabilit reședința în Singapore, centru financiar foarte potrivit pentru antreprenorii exilați. Pe această insulă condusă de același partid de șase decenii, grevele și demonstrațiile sunt interzise. Impozitele sunt relativ scăzute, iar populația este predominant chineză.

Sosirea chinezilor foarte bogați nu a trecut neobservată. Unii dintre ei locuiesc acum pe insula Sentosa, în în vilele luxoase cu vedere la mare. "Nu vă puteți imagina cât de mult cheltuiesc. Este o nebunie", spune Pearce Cheng, CEO al AIMS, o companie care oferă servicii de mutare și de imigrare.

800.000 de dolari o sticlă de whisky

La o petrecere organizată la casa unuia dintre clienții săi, a văzut că se servea un whisky rar, "Yamazaki 55", care poate valora până la 800.000 de dolari pe sticlă. Compania lui Cheng îi ajută pe noii veniți să găsească apartamente de lux, să angajeze șoferi sau să își înscrie copiii la școli publice.

Noilor veniți preferă să circule cu Rolls Royce sau Bentley și să frecventeze cluburi de golf exclusiviste, cum ar fi Sentosa Golf Club, unde abonamentul anual pentru străini este de 670.000 de dolari. "Mulți dintre ei sunt tineri, care, deși poartă haine de firmă, sunt discreți, își văd de treburi, străduindu-se să nu atragă atenția asupra lor, ceea ce este lăudabil și, în același timp, bine pentru toată lumea de aici”, remarcă Benny Teo, directorul firme de consultanță Blazon.

Aici banii sunt ai mei

Mutarea în Singapore le permite celor mai bogați chinezi să își pună averea în afara razei de acțiune a autorităților chineze, după ce mai multe cazuri de mare răsunet i-au pus pe gânduri. Jack Ma, spre exemplu, fostul șef al gigantului chinez de comerț electronic Alibaba, a pierdut circa 25 de miliarde de dolari după ce, în 2020,  autoritățile de la Beijing au anulat brusc oferta publică inițială a grupului său pentru 2020.

Alți antreprenori cu afaceri importante se tem să nu fie următoarea țintă a Partidului Comunist sau să nu fie nevoiți să își vândă companiile la prețuri mici, explică surse directorul unei firme de contabilitate. "Mutarea în Singapore protejează averea familiei pentru mai multe generații", a declarat specialistul pentru AFP.

Singapore este văzut tot mai mult ca o a doua casă decât ca o soluție de rezervă, spune o altă sursă din industrie. "Când sunt aici, măcar știu că banii mei îmi aparțin, că pot dispune cum vreau de ei, fără să dau socoteală pentru una și alta", i-a spus un client.

Unul dintre fondatorii unui lanț de restaurante livrare la domiciliu, Haidilao, a înființat recent "family office", o structură care gestionează activele clienților bogați, în Singapore. Potrivit experților, de la peste 700 cât sunt în prezent, numărul bogaților chinezi instalați aici va ajunge la 1.500 până la sfârșitul acestui an. 

Zona neutră

Este probabil ca această tendință să continue. Tensiunile tot mai mari dintre Beijing și Washington îi determină, de asemenea, pe unii antreprenori să plece. Singapore este "o zonă neutră foarte convenabilă" unde mega-bogații pot face afaceri, spune Song Seng Wun, economist regional pentru Asia la banca privată CIMB.

Orașul-stat a menținut atât legături strânse de securitate cu SUA, cât și relații comerciale puternice cu China. "Atenția acordată de mass-media persoanelor cu avere netă mare care au înființat birouri de familie în Singapore a atras atenția asupra micii noastre insule", spune Loh. "Dacă bogații lumii se îndreaptă spre Singapore, de ce nu și eu?", dezvăluie el modul de gândire a clienților săi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața!
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
Banca Naţională a României
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia
Copil
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik

Grupul MOL a semnat o înţelegere cu Kazmunaygas

Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...

Trenul nou a rămas în gară
Industrie. Foto: Pexels.com
Nvidia / FOTO: Freepik
LM 400 / FOTO: Flichr

Lockheed Martin lansează un nou vehicul spațial

Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...

Marcel Boloș / Foto: Inquam Photos / George Călin
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Dumitru Nancu
Dumitru Nancu
Tineri / Foto: Freepik

CCIR a organizat Forumul de Afaceri România – Polonia

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) a...

foto: pexels
Tichete / Foto: DCBusiness

Tichetele scapă de impozitare și contribuții sociale

O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...

Dacia Bigster / sursa foto: Dacia.ro

Vânzările Dacia în Europa au scăzut

Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...

Exploatare minieră

pixel