Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Cea mai mare companie din Coreea de Sud va începe producția de semiconductori de 3nm pentru aplicații de calcul de înaltă performanță și aplicații informatice specializate cu consum redus de energie, înainte de a se extinde la procesoarele mobile, a precizat joi compania într-o declarație. Prin aplicarea așa-numitei arhitecturi de tranzistori Gate-All-Around, produsele Samsung pe 3nm reduc consumul de energie cu până la 45% și îmbunătățesc performanța cu 23% față de cipurile pe 5nm, a precizat aceasta.
Demersul Samsung de a fi primul pe piață cu cele mai recente tehnologii este esențial în ascensiunea sa pentru a egala TSMC, care rămâne dominantă pe piața de fabricare a cipurilor. Firma taiwaneză reprezintă mai mult de jumătate din activitatea globală de producție în funcție de venituri și este furnizorul exclusiv al procesoarelor Silicon ale Apple Inc. pentru iPhone, iPad, MacBooks și PC-uri Mac de birou.
TSMC și Samsung concurează de mai mulți ani pentru comenzi mari de la companii precum Apple și Qualcomm Inc. Producția de masă pe 3nm a producătorului taiwanez de cipuri va începe în a doua jumătate a anului, a declarat TSMC. Samsung va produce cipuri de 3nm la instalațiile sale din Hwaseong și se așteaptă să extindă această producție la cea mai nouă fabrică din Pyeongtaek.
"Vom continua inovarea activă în dezvoltarea de tehnologii competitive și vom construi procesoare care să ajute la accelerarea atingerii maturității tehnologiei", a declarat Siyoung Choi, președinte și șef al diviziei de turnătorie a Samsung.
Lansarea de către Samsung a producției de cipuri cu nod de 3 nm, bazată pe o arhitectură de tranzistori de nouă generație, nu ar trebui să afecteze cota de piață și creșterea vânzărilor TSMC în următoarele 12 luni. În ciuda performanțelor mai bune, cipul de 3nm al Samsung trebuie să demonstreze că poate fi produs la același nivel de eficiență a costurilor ca și cel mai avansat procesor N3 al TSMC înainte de a putea obține noi comenzi de la Apple, Qualcomm și alți mari proiectanți de cipuri.
Avansul Samsung vine într-un moment delicat pentru industria semiconductorilor, al cărei loc în ordinea geopolitică globală este în prezent analizat de guvernele importante. Atât SUA, cât și China au luat măsuri pentru a aduce mai multă capacitate și expertiză în domeniul fabricării cipurilor în interiorul granițelor lor - argumentând că este o chestiune de securitate națională - iar Samsung este în curs de a înființa o nouă unitate de producție în Texas.
Luna trecută, președintele Joe Biden a făcut un tur al fabricii Samsung din Pyeongtaek și a subliniat alianțele în domeniul semiconductorilor ca parte a programului său de consolidare a lanțurilor internaționale de aprovizionare și de combatere a penuriei de cipuri, reducând în același timp dependența de China.
Citește și: Samsung vrea prețuri mai mari la cipuri
Grupul sud-coreean Samsung Electronics Co Ltd este în negocieri cu clienţii privind majorarea cu până la 20% a preţurilor cipurilor produse pe bază de contract.
Informația a fost furnizată de agenția Bloomberg, care citează surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.
Decizia, care ar urma să fie aplicată din semestrul doi din 2022, este parte a încercărilor industriei de a majora preţurile pentru a acoperi creşterea costurilor logistice şi a materiilor prime, informează Bloomberg.
Preţurile cipurilor produse pe bază de contract ar urma să se majoreze cu aproximativ 15% - 20%, în funcţie de nivelul de complexitate. Samsung a finalizat negocierile cu unii clienţi, iar cu alţii discuţiile sunt în derulare, adaugă Bloomberg.
Reprezentanţii Samsung Electronics nu au dorit să comenteze.
Principalii producători globali de cipuri pe bază de contact din lume sunt TSMC (cu o cotă de piaţă de 52,9%) şi Samsung (cu o cotă de piaţă de 17,3%), conform datelor TrendForce.
TSMC a estimat o creştere de până la 37% a vânzărilor în trimestrul doi din 2022.
Luna trecută, Samsung Electronics Co Ltd a anunţat că se aşteaptă la o menţinere a cererii pentru cipuri de memorie în semestrul doi din 2022 şi a avertizat că va persista deficitul de componente.
Ford Motor Co a anunţat că va menţine suspendarea producţiei sau va continua să o reducă în cazul unor fabrici de asamblare, în săptămâna care a început la 14 februarie, din cauza deficitului global de semiconductori, transmite Reuters.
Compania nu va utiliza uzinele din Ohio şi Kansas City, a informat purtătorul de cuvânt Kelli Felker. De asemenea, mai puţin angajaţi vor lucra la unităţile din Kentucky Chicago şi Dearborn (Michigan). Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...