Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol
Autor: Simona Haiduc | 07 feb 2023, 14:43
Cutremurele din Turcia și Siria nu sunt însă singurele cauze
Cutremurele din Turcia și Siria nu sunt însă singurele cauze
Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent "deoarece se așteaptă ca redeschiderea economiei chineze să ducă la o creștere semnificativă a cererii de țiței în acest an". 

Prețul petrolului a crescut marți, ca reacție la decizia autorităților din Turcia, țară greu încercare de valul de cutremure de o violență rar întâlnită, de a închide un important terminal de export turcesc. În acest contet, la ora 10:30 GMT, prețul contractelor pentru barilul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, cu livrare în aprilie era în creștere cu 2,30%, la 82,85 dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie, a urcat cu 2,46%, la 75,93 dolari.

Peste 5.000 de persoane au fost ucise luni în sud-estul Turciei și în Siria vecină de un puternic cutremur cu magnitudinea 7,8, urmat câteva ore mai târziu de o replică puternică. Se așteaptă ca terminalul petrolier Ceyhan din Turcia să rămână închis timp de aproximativ o săptămână "perioadă necesară pentru evaluarea pagubelor provocate de mișcările pământului", spun analiștii DNB.

Acest important terminal de export gestionează de obicei un milion de barili de țiței pe zi, astfel că închiderea sa exacerbează "presiunile de aprovizionare care contribuie la creșterea prețurilor petrolului", a comentat Ricardo Evangelista de la ActivTrades.

Prețul țițeiului este, de asemenea, susținut "deoarece redeschiderea economiei chinezești, odată cu sfârșitul politicii ”zero Covid” ar trebui să ducă la o creștere semnificativă a cererii de țiței în acest an", a continuat analistul.

Un alt indicator al forței cererii este faptul că Saudi Aramco, grupul petrolier saudit, a decis să majoreze prețurile de vânzare pentru clienții săi din Asia, Europa și Statele Unite pentru luna martie. Pentru piețele asiatice, aceasta este prima creștere de preț din ultimele șase luni", a declarat John Plassard de la Mirabaud. Acest lucru "indică o creștere a încrederii în cererea de țiței, odată cu redeschiderea Chinei", spun analiștii DNB.

Citește și Cutremurele din Turcia au dus la oprirea livrărilor de petrol prin terminalul Ceyhan

Operatorul de stat al conductelor, Botas, a luat această decizie luni dimineață, după cutremurul în estul Turciei, urmat câteva ore mai târziu de un altul. Cele două cutremure au ucis peste 4.000 de persoane în Turcia și Siria și au avariat un număr enorm de clădiri și infrastructuri.

Ceyhan reprezintă un nod vital pentru vânzările de petrol din nordul Irakului și din Azerbaidjan. Portul a exportat peste 1 milion de barili pe zi în ianuarie, adică 1% din livrările globale, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Nu au fost detectate scurgeri pe conductele care alimentează portul, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie identificat. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Apple a lansat serviciu ”cumpără acum pătești mai târziu”

Apple a lansat marți serviciul său "cumpără acum,...

Tesla și General Motors, suspectate de muncă forțată

Senatul american face presiuni asupra producătorilor de...

Portugalia elimină TVA pentru produsele alimentare de bază

Confruntat cu creșterea prețurilor, guvernul portughez a...

Prețul carburanţilor în România - 28 martie 2023

Prețul benzinei și al motorinei în România, 28 martie...

Crossuri externe