Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Cutremurele din Turcia și Siria nu sunt însă singurele cauze
Cutremurele din Turcia și Siria nu sunt însă singurele cauze
Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent "deoarece se așteaptă ca redeschiderea economiei chineze să ducă la o creștere semnificativă a cererii de țiței în acest an". 

Prețul petrolului a crescut marți, ca reacție la decizia autorităților din Turcia, țară greu încercare de valul de cutremure de o violență rar întâlnită, de a închide un important terminal de export turcesc. În acest contet, la ora 10:30 GMT, prețul contractelor pentru barilul marca Brent, cu extracție din Marea Nordului, cu livrare în aprilie era în creștere cu 2,30%, la 82,85 dolari. Echivalentul său american, West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în martie, a urcat cu 2,46%, la 75,93 dolari.

Peste 5.000 de persoane au fost ucise luni în sud-estul Turciei și în Siria vecină de un puternic cutremur cu magnitudinea 7,8, urmat câteva ore mai târziu de o replică puternică. Se așteaptă ca terminalul petrolier Ceyhan din Turcia să rămână închis timp de aproximativ o săptămână "perioadă necesară pentru evaluarea pagubelor provocate de mișcările pământului", spun analiștii DNB.

Acest important terminal de export gestionează de obicei un milion de barili de țiței pe zi, astfel că închiderea sa exacerbează "presiunile de aprovizionare care contribuie la creșterea prețurilor petrolului", a comentat Ricardo Evangelista de la ActivTrades.

Prețul țițeiului este, de asemenea, susținut "deoarece redeschiderea economiei chinezești, odată cu sfârșitul politicii ”zero Covid” ar trebui să ducă la o creștere semnificativă a cererii de țiței în acest an", a continuat analistul.

Un alt indicator al forței cererii este faptul că Saudi Aramco, grupul petrolier saudit, a decis să majoreze prețurile de vânzare pentru clienții săi din Asia, Europa și Statele Unite pentru luna martie. Pentru piețele asiatice, aceasta este prima creștere de preț din ultimele șase luni", a declarat John Plassard de la Mirabaud. Acest lucru "indică o creștere a încrederii în cererea de țiței, odată cu redeschiderea Chinei", spun analiștii DNB.

Citește și Cutremurele din Turcia au dus la oprirea livrărilor de petrol prin terminalul Ceyhan

Operatorul de stat al conductelor, Botas, a luat această decizie luni dimineață, după cutremurul în estul Turciei, urmat câteva ore mai târziu de un altul. Cele două cutremure au ucis peste 4.000 de persoane în Turcia și Siria și au avariat un număr enorm de clădiri și infrastructuri.

Ceyhan reprezintă un nod vital pentru vânzările de petrol din nordul Irakului și din Azerbaidjan. Portul a exportat peste 1 milion de barili pe zi în ianuarie, adică 1% din livrările globale, potrivit datelor compilate de Bloomberg. Nu au fost detectate scurgeri pe conductele care alimentează portul, a declarat oficialul, care a cerut să nu fie identificat. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel