Date oficiale: Câștigul salarial mediu net a scăzut

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Sunt date pe luna august date publicității de Institutul Național de Statistică. 

În luna august 2024, câștigul salarial mediu net a scăzut la 5.158 lei, înregistrând o diminuare de 1,6% față de luna iulie 2024, conform datelor furnizate de Institutul Național de Statistică (INS). Această reducere de 84 de lei este rezultatul faptului că în lunile anterioare au fost acordate o serie de prime și alte beneficii ocazionale, dar și al scăderii producției și încasărilor în diferite sectoare economice.

În același timp, câștigul salarial mediu brut a fost de 8.443 lei, în scădere cu 137 de lei față de luna precedentă.

Cele mai mari și mici salarii

În domeniul tehnologiei informației, inclusiv al serviciilor informatice, s-a înregistrat cel mai mare câștig salarial mediu net, acesta ajungând la 11.204 lei. La polul opus, cel mai mic câștig a fost înregistrat în sectorul de fabricare a articolelor de îmbrăcăminte, unde salariul mediu net a fost de 2.972 lei.

Majoritatea sectoarelor economice au raportat scăderi ale câștigurilor salariale, fenomen explicat în principal de fluctuațiile sezoniere, cum ar fi acordarea de prime în lunile anterioare sau reducerea unor beneficii legate de prezența fizică la locul de muncă în perioada concediilor de vară.

Scăderi semnificative în industrii cheie

Cele mai mari scăderi ale câștigului salarial mediu net au fost înregistrate în sectorul de fabricare a produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, cu un declin de 23,7%. De asemenea, sectorul transporturilor aeriene a raportat o scădere considerabilă de 11,2%.

Alte scăderi importante, între 7,5% și 9%, s-au observat în depozitare și activități auxiliare pentru transport, fabricarea altor mijloace de transport, precum și în domeniul intermedierilor financiare, cu excepția asigurărilor și fondurilor de pensii. Această tendință generalizată de scădere este explicată de INS prin reducerea volumului de producție și încasările mai mici în anumite sectoare, precum și de perioada de concedii în care multe drepturi salariale nu au fost acordate.

Scăderi moderate în mai multe sectoare

Între 4% și 6% au scăzut câștigurile în industrii precum tăbăcirea și finisarea pieilor, fabricarea articolelor de marochinărie, textile, echipamente electrice, construcții metalice și produse din metal. Tot în această categorie s-au încadrat și sectorul auto, extracția minereurilor și fabricarea produselor din lemn.

De asemenea, scăderi între 2,5% și 4% au fost raportate în activități de servicii informatice, telecomunicații, producția și furnizarea de energie electrică și termică, captarea și distribuția apei, prelucrarea lemnului și alte activități conexe.

Creșteri modeste în anumite domenii

În contrast cu majoritatea sectoarelor, au fost și domenii în care câștigul salarial mediu net a crescut în august. Cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în activități auxiliare pentru intermedieri financiare, asigurări și fonduri de pensii, unde câștigul salarial mediu net a urcat cu 7,9% față de luna iulie 2024. Creșteri între 2% și 3,5% au fost observate în sectorul producției cinematografice, activități de editare muzicală, extracția minereurilor metalifere și fabricarea produselor din tutun.

În alte domenii, cum ar fi hoteluri și restaurante, industria alimentară, fabricarea băuturilor și transporturi pe apă, creșterile câștigurilor salariale au fost mai moderate, între 1% și 2%.

Situația din sectorul bugetar

În sectorul bugetar, tendințele au fost mixte. Administrația publică și învățământul au înregistrat scăderi ale câștigului salarial mediu net în august 2024, comparativ cu luna anterioară. Scăderea a fost de 1,4% în administrația publică și de 0,7% în învățământ. În schimb, în sănătate și asistență socială, câștigul salarial mediu net a crescut cu 1,9%, ceea ce sugerează o anumită stabilitate și chiar o îmbunătățire în acest sector.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Unul dintre sediile grupului Volkswagen / FOTO: Wikipedia

Lovitură pentru industria auto din Germania

Decizia vine în urma deteriorării performanței...

Foto: pexels.com

Date oficiale: Câștigul salarial mediu net a scăzut

Sunt date pe luna august date publicității de Institutul...

Plată online / Foto: Freepik
Grafic bursă / FOTO: Freepik

Indicele american S&P 500, cel mai bun demaraj al secolului

Nu, nu este o greșeală: Indicele american S&P 500 –...

”Suntem deja în crimă climatică”, spun oficialii eleni.
Într-o oțelărie / FOTO: Freepik
BRICS
Carlos Tavares, șeful Stellantis / FOTO: Wikipedia
Frutună
Cybercab / sursa foto: Tesla.com
Foto: Pexels.com
Sebastian Burduja
Anticariat / sursa foto: Freepik.com
Bursa de Valori București

BVB a închis în scădere: Investitorii s-au ferit de riscuri

În ansamblu, sesiunea de joi de la Bursa de Valori...

Programul Sprijin pentru România
Bancheri / Foto: Freepik

Job-urile din băncile europene, sub asediul AI

Băncile europene încep să-și reducă forța de muncă prin...

Portavion / FOTO: Freepik

Israel: Ajutorul militar american bate toate recordurile

Acest ajutor a atins un nivel fără precedent de la...

Vladimir Putin / FOTO: Kremlin.ru
Fermier / Foto: Oana Pavelescu
Rezultate / FOTO: Freepik
SUA
București / Foto: Freepik

Semnal de alarmă pentru piața imobiliară din România

Inflaţia rămâne principala preocupare a investitorilor...

Bani

pixel