Totalul datoriei publice restante a depășit acum 30.000 de miliarde de dolari, potrivit datelor publicate marți de Departamentul Trezoreriei.
Împrumuturile guvernamentale s-au accelerat în timpul pandemiei Covid-19, deoarece Washingtonul a cheltuit agresiv pentru a amortiza lovitura economică provocată de criză. Datoria națională a crescut cu aproximativ 7.000 de miliarde de dolari de la sfârșitul anului 2019.
Este imposibil să se știe cât de mult este prea mult, iar economiștii sunt în continuare divizați în privința dimensiunii problemei. Dar ultima bornă de îndatorare vine într-un moment delicat, deoarece se așteaptă o creștere a costurilor de împrumut.
Ce se întâmplă cu românii care REFUZĂ încorporarea în ARMATĂ în caz de RĂZBOI
După mulți ani în care ratele dobânzilor au fost la limita inferioară, Rezerva Federală trece la modul de combatere a inflației. Fed plănuiește să lanseze prima sa serie de majorări de rate din 2015. Costurile mai mari ale împrumuturilor nu vor face decât să îngreuneze finanțarea acelui munte de datorii.
"Nu înseamnă o criză pe termen scurt, dar înseamnă că vom fi mai săraci pe termen lung", a declarat David Kelly, strateg șef global la JPMorgan Asset Management.
Se estimează că numai costurile cu dobânzile vor depăși 5.000 de miliarde de dolari în următorii 10 ani și vor reprezenta aproape jumătate din toate veniturile federale până în 2051, potrivit Fundației Peter G. Peterson, o organizație care se concentrează pe conștientizarea provocării fiscale.
Kelly a subliniat că majorarea costurilor de împrumut va limita banii pe care Washingtonul îi poate cheltui pentru alte priorități, cum ar fi schimbările climatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
În cadrul emisiunii Totul...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...