Impactul invaziei Rusiei în Ucraina domină Forumul Economic Mondial de la Davos, care a revenit cu participare fizică după o pauză de doi ani din cauza pandemiei.
"Artileria rusă bombardează depozitele de cereale din Ucraina, în mod deliberat, iar navele de război rusești din Marea Neagră blochează navele ucrainene pline cu grâu și semințe de floarea-soarelui", a declarat von der Leyen într-un discurs, denunțând ceea ce ea a numit "șantajul Rusiei".
Europa "lucrează din greu pentru a trimite cereale pe piețele globale", inclusiv 20 de milioane de tone de grâu blocate în prezent în Ucraina, a spus ea. De asemenea, blocul își sporește propria producție și colaborează cu Programul Alimentar Mondial pentru a se asigura că țările vulnerabile pot cumpăra alimente la prețuri accesibile, a adăugat ea.
Citește și: Cum câștigă Rusia din criza alimentară pe care a creat-o
Invazia declanșată de Rusia în Ucraina agravează criza alimentară iar cel mai mare câștigător al acestui dezastru este chiar Rusia.
Exporturile de cereale ale Ucrainei au fost blocate din cauza războiului, cea mai importantă cale de transport, cea maritimă, fiind blocată de conflictul armat. Țări precum Somalia sau Egipt suferind cel mai mult din cauza acestei probleme.
La aceasta se mai adaugă schimbările climatice, canicula și seceta care afectează culturile de grâu din alte părți ale lumii, a trimis prețurile cerealelor la niveluri aproape record și amenință foametea în unele părți din Orientul Mijlociu și Africa de Nord.
Rusia a continuat să își livreze grâul la un preț mai mare, găsind cumpărători dispuși și obținând venituri mai mari pe tonă. De asemenea, se așteaptă la o recoltă de grâu excelentă în sezonul următor, ceea ce sugerează că va continua să profite de această situație. Prețurile globale ale grâului au crescut cu peste 50% în acest an, iar Kremlinul a încasat venituri de 1,9 miliarde de dolari din taxele la exportul de grâu până acum în acest sezon, potrivit estimărilor consultantului agricol SovEcon.
"Aceasta este folosirea alimentelor ca armă de război prin intermediul unei pârghii globale, mai degrabă decât prin atacarea directă a unei populații", a declarat Tim Benton, director de cercetare pentru riscuri emergente la Chatham House, făcând aluzie la comentariile Rusiei potrivit cărora ar debloca portul ucrainean Odesa doar dacă sancțiunile vor fi relaxate. "Din punct de vedere politic, ne aflăm într-un fel de loc nou din cauza importanței piețelor de cereale''. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Salariul minim brut se...
România îndeplinește...
Curs valutar BNR, 27 noiembrie.
Economia SUA a înregistrat o creștere solidă în...
Bursa de Valori Bucureşti a...
Fostul premier și lider social democrat, Victor Ponta, a...
Commerzbank subliniază...
Se profilează o decizie crucială pentru TikTok în...
Moneda rusească s-a depreciat...
Adrian Câciu, actualul ministru...
Marius Budăi, fost ministru al...
Potrivit Bloomberg, analiza...
Guvernul se reunește astăzi la...
OpenAI, compania din spatele...
Copiii în vârstă de până la 16...
Această măsură vine în...
Adrian Ţuţuianu, secretarul...
Cele mai importante știri ale zilei. Azi vă aducem în...