De ce americanii vor să interzică TikTok

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Pe Tik-Tok / FOTO: Freepik
Pe Tik-Tok / FOTO: Freepik
TikTok și proprietarul rețelei de socializare, Bytedance, au intentat marți un proces în speranța că vor putea bloca adoptarea unei legi ce impune companiei-mamă chineze ca în termen de un an să cedeze activele din SUA ale aplicației.

Autoritățile americane au atras atenția că mai marii TikTok sunt îndatorați guvernului chinez și, prin urmare, se tem că Beijingul ar putea folosi aplicația de socializare pentru a influența alegerile din SUA din 2024, a explicat Avril Haines, directoarea serviciilor de informații naționale, în timpul unei audieri Comisia de resort a Camerei Reprezentanților.

Numeroși parlamentari americani, fie ei republicani sau democrați, precum și administrația Biden, consideră, de asemenea, că TikTok prezintă riscuri pentru securitatea națională, deoarece China ar putea forța compania să partajeze datele celor 170 de milioane de utilizatori lunari din SUA.

Departamentul de Justiție le-a explicat recent parlamentarilor că, deoarece ByteDance are sediul la Beijing, utilizatorii TikTok din SUA sunt extrem de expuși, deoarece guvernele străine precum cel al Chinei „sunt renumite prin politicile lor de supraveghere și cenzură”.

TikTok a negat partajarea sau dorința de a partaja datele utilizatorilor din SUA, acuzând parlamentarii americani că promovează preocupări „speculative”.

Ce înseamnă legea respectivă

În an electoral, când mulți politicieni nu vor să dea dovadă de blândețe față de China, această lege face parte dintr-o serie de măsuri menite să răspundă preocupărilor legate de securitatea națională. Oficialii ambelor partide politice au tras un semnal de alarmă cu privire la TikTok și la alte probleme, de la vehicule conectate la cipuri avansate de inteligență artificială, la macaralele din porturile din SUA.

Pe de altă parte, mulți alegători tineri se opun unei interdicții deoarece folosesc aplicația pentru a-și exprima opiniile și pentru a urmări postările politicienilor. La începutul acestui an, campania de realegere a președintelui Joe Biden a colaborat cu TikTok pentru a ajunge la tinerii alegători.

Cine a votat în favoarea interdicției

Camera Reprezentanților a adoptat legea cu 360 pentru și 58 împotrivă, cu un larg sprijin bipartizan, ca parte a unui pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari care include și ajutor de securitate pentru Ucraina, Israel și Taiwan. Câteva zile mai târziu, Senatul a aprobat, la rândul lui, actul normativ pe care președintele Joe Biden l-a semnat deja. .

Măsuriel privind TikTok provin dintr-un proiect de lege prezentat pe 5 martie de reprezentantul republican Mike Gallagher, care a demisionat în aprilie, și de reprezentantul Raja Krishnamoorthi, principalul democrat al comisiei, împreună cu alți 20 de aleși. 

Printre criticii proiectului de lege se numără reprezentantul democrat Ro Khanna, care a spus că este de părere că interzicerea TikTok nu poate supraviețui controlului legal în instanță, invocând protecția libertății de exprimare în temeiul Constituției. Împotrivă au votat, totodată, o serie de proeminenți democrați ai Camerei, inclusiv Alexandria Ocasio-Cortez, Cori Bush și Pramila Jayapal.

„Există întrebări serioase de antitrust și de confidențialitate, iar orice problemă de securitate națională ar trebui să expusă publicului înainte de vot”, a spus Ocasio-Cortez la acea vreme.

Cum ar putea fi aplicată

Legea îi oferă proprietarului chinez al TikTok, ByteDance, aproximativ nouă luni pentru a ceda activele din SUA ale aplicației. Acest termen ar putea fi prelungit cu trei luni dacă președintele consideră că s-au făcut progrese către o vânzare.

Nu este clar dacă China va aproba o vânzare sau dacă TikTok va putea să-și cedeze activele din SUA în intervalul de timp stipulat.

Dacă ByteDance nu face acest lucru, magazinele de aplicații operate de Apple, Google (Alphabet) și alții nu vor putea oferi TikTok în mod legal sau servicii de găzduire pentru aplicațiile controlate de ByteDance.

Teoretic, interdicția ar face dificil, dacă nu imposibil, accesul utilizatorilor la TikTok în Statele Unite.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump

pixel