De ce avem vise bizare. Explicații științifice
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Sunt reflectate stări și gânduri
Sunt reflectate stări și gânduri
Cele mai multe dintre vise se produc în timpul somnului cu mișcări oculare rapide (REM), așa numitul somn paradoxal, care intervine la aproximativ 90 de minute după ce o persoană a adormit. Pe durata somnului paradoxal, visele sunt deseori bizare, fanteziste și, de cele mai multe ori, sunt legate de starea emoțională, explică specialiștii.

Pentru lumea științei, visele rămân un teren presărat cu multe secrete nedescifrate. Unii cercetători încearcă să explice cauzele viselor ciudate, extraordinar de intense. Un lucru este cert: astfel de vise au legătură cu o stare generală de sănătate fragilizată și, dacă ele se repetă des, înseamnă că trebuie consultat un medic. Iată ce s-ar putea afla la originea viselor stranii.

1. Filtrarea informațiilor

Unii cercetători sugerează că visul joacă un rol în modul de interpretare a informațiilor aflate în timpul zilei, în consolidarea amintirilor și în trierea noilor date. Stephanie Stahl, de la Universitatea din Indiana, afirmă că dacă o persoană se concentrează asupra unui subiect chiar înainte de culcare este foarte probabil ca el să se manifeste pe durata somnului.

2. O terapie a emoțiilor

”S-a demonstrat deja că visele reprezintă modalitatea în care spiritul nostru își face autoterapie”, explică Alex Dimitriu, medic, psihiatru și fondatorul Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine. ”În timp ce dormin, ne formăm amintiri, analizăm experiențe, precum și sentimente. Somnul paradoxal este extrem de important pentru tratamentul emoțiilor”, precizează specialistul.

Citește și NASA a calculat până la secundă. Ecuația unui somn perfect

3. Oricum se produc

Ciclurile somnului paradoxal devin tot mai lungi și profunde, ceea ce antrenează un somn mai profund chiar înaintea trezirii de dimineață, spune, la rândul său, doctorul Rajkumar Dasgupta, profesor la Keck School of Medicine a Universității din Carolina de Sud. În opinia lui, dacă dormiți mai mult, este posibil ca somnul paradoxal să fie mai important decât de obicei, ceea ce sporește probabilitatea apariției unor vise bizare. La fel cum este la fel de adevărat că un somn incomplet, de scurtă durată, neodihnitor, poate antrena vise mult mai intense.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Tesla promite că va fabrica maşini mai ieftine

Tesla a anunţat că va introduce noi modele la începutul...

Germania estimează o creştere economică de 0,3%

Miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la Berlin,...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel