De ce bărbații fac forme grave de Covid-19. Explicații
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Bărbații fac forme mai grave ale bolii decât femeile /  Foto: MTI
Bărbații fac forme mai grave ale bolii decât femeile / Foto: MTI
Noul coronavirus poate infecta pe oricine, tânăr ori bătrân, însă cercetătorii sunt uimiși că bărbații mai în vârstă au până la de două ori mai multe șanse să se îmbolnăvească grav și să moară în comparație cu femeile de aceeași vârstă.

De ce? Primul studiu care a analizat răspunsul imun la coronavirus în funcție sex a arătat indică faptil că: bărbații produc un răspuns imun la virus mai slab decât femeile, au concluzionat cercetătorii, citați de The New York Times

Constatările, publicate miercuri în Nature, sugerează că bărbații, în special cei cu vârsta peste 60 de ani, ar putea avea nevoie să depindă mai mult de vaccinuri pentru a se proteja împotriva infecției.

„Infecția naturală eșuează în mod clar” pentru a provoca răspunsuri imune adecvate la bărbați, a spus Akiko Iwasaki, un imunolog la Universitatea Yale care a condus lucrarea.

La femei răspunsul imun este mai rapid și mai puternic, poate pentru că organismul lor este pregătit să lupte cu agenții patogeni care amenință copiii nenăscuți sau nou-născuți.

Covid-19. Cât de periculoase sunt ambalajele alimentelor

Dar, în timp, un sistem imunitar într-o stare constantă de alertă maximă poate fi dăunător. Majoritatea bolilor autoimune - caracterizate printr-un răspuns imun exagerat de puternic - sunt mult mai frecvente la femei decât la bărbați, de exemplu.

Descoperirile subliniază nevoia companiilor care vor să producă vaccinuri de a analiza datele în funcție de sex și care pot influența deciziile privind dozarea, sunt de părere experții.

„Vă puteți imagina scenarii în care o singură doză de vaccin ar putea fi suficientă la tineri sau poate la femei tinere, în timp ce bărbații mai în vârstă ar putea avea nevoie de trei vaccinuri”, a spus dr. Marcus Altfeld, imunolog la Institutul Heinrich Pette și la Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf din Germania.

Cercetătorii au descoperit că organismul femeilor produce mai multe așa-numite celule T, care pot ucide celulele infectate cu virus și pot opri răspândirea infectției.

La bărbați, activarea celulelor T este mult mai slabă și acest decalaj a fost legat de gravitatea formei bolii. Cu cât bărbații sunt mai în vârstă, cu atât sunt mai slabe răspunsurile lor cu celule T.

„Când îmbătrânesc, își pierd capacitatea de a stimula producerea de celule T”, a spus dr. Iwasaki. "Dacă te uiți la pacienții care nu au reușit să producă celule T, aceștia au fost cei care au făcut cele mai grave forme ale bolii."

Dar „femeile care sunt mai în vârstă - chiar și foarte în vârstă, ca 90 de ani - aceste femei încă dau un răspuns imun destul de bun, decent”, a adăugat Akiko Iwasaki.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel